УТИЦАЈ КОРОНЕ НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: Психичке последице ћемо осећати наредних 20 година!

Novosti online

06. 07. 2021. у 19:29

ИАКО нас корона бројке последњих дана охрабрују да помислимо да ћемо ускоро прогласити крај епидемије корона вируса, нови сојеви овог вируса и информације које указују да ћемо се можда суочити са четвртим таласом, али и непознатим последицама нових сојева, чине нас анксиозним, нервозним и депресивним.

УТИЦАЈ КОРОНЕ НА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ: Психичке последице ћемо осећати наредних 20 година!

Фото Н. Скендерија

Како се корона криза, последњих годину и по дана борбе са овим вирусом и вести о новим сојевима одражавају на наше ментално стање, открила је психолог Драгица Даниловић.

- Људи брзо заборављају оно негативно, вратили смо се на нормалан живот. Поред те пандемије короне имамо и пандемију страха и питање да ли ће се ова епидемија икада завршити. Знамо шта нас чека ако краја нема, то је разлог за страх. Оно што је добро јесте што имамо искуство, много се говорило о физичкој хигијени али мало се говорило о менталној хигијени. Људи морају да организују свој живот и дан тако да се ограниче са изворима информација. Коришћење друштвених мрежа такође може бити опасно, јер тамо можемо да чујемо свачије мишљење које може да нас збуни. У кући морамо да будемо организовани а не да пустимо да дан тече стихијски. Најважније од свега је да делимо наше искуство са породицом и пријатељима, видећемо да тако нисмо сами - рекла је  Даниловић.

Она додаје да се људи сада јављају више него пре, да су психолози радили многа истраживања и да има 30-40% више депресије, анксиозности и страха.

- Ми смо прошли многих негативних искуства и због тога смо рањиви. Имали смо 2 поделе, прва је да су ту људи који се боје искључиво вируса, а друга категорија су људи који се нису толико плашили вируса, већ свега осталог попут егзистенције, да неће моћи да путују. Брига у сваком случају није добра, не требамо сад да се плашимо и оптерећујемо шта ће бити на јесен - објаснила је психолог Даница Даниловић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕОКРЕНИ СВОЈУ КАРИЈЕРУ У 5 КОРАКА