ДЕЛТА СОЈ СТИГАО ИЗ РУСИЈЕ: У Србији мутација вируса "уловљена" у Краљеву на узорцима две млађе, невакцинисане особе

И. К. - Г. Ч.

01. 07. 2021. у 20:59

ИНДИЈСКА варијанта вируса корона стигла је у Србију! Делта сој званично је потврђен у лабораторији Ветеринарског завода у Краљеву, саопштило је Министарство здравља.

ДЕЛТА СОЈ СТИГАО ИЗ РУСИЈЕ: У Србији мутација вируса уловљена у Краљеву на узорцима две млађе, невакцинисане особе

Фото: Г.Шљивић

Мутирана варијанта короне детектована је код двоје ковид-позитивних путника који су у Србију стигли из Русије. Реч је о млађим особама које нису вакцинисане и обе су држављани наше земље.

Делта сој је, вероватно, већ неко време у циркулацији у нашој држави, али је сада и званично потврђен.

Како се ова варијанта брже и лакше преноси, утицаће на број заражених, а самим тим могле би поново да буду пооштрене епидемиолошке мере. Проф. др Тања Јовановић, вирусолог и чланица Кризног штаба, упозорава да за почетак не треба да занемарујемо мере које су и даље на снази.

- То што је делта сој регистрован у Србији значи да за неколико дана можемо да очекујемо пораст броја инфицираних, јер се до сада показало да је овај тип вирулентнији у односу на остале, што значи да се брже преноси и то поготово међу младима - каже др Јовановић, за "Новости". - Нарочито ће да буду погођена подручја са малим бројем вакцинисаних. Каракатеристике делта соја су такве да је врло отпоран на високе спољне температуре. Ову ситуацију би требало да схватимо крајње озбиљно, јер још нема поузданих података који потврђују да делта сој изазива благу клиничку слику и да не доводи до фаталног исхода. Спас нам је само у што већем броју вакцинисаних.

Од ширења новог соја, сматра проф. др Предраг Минић, педијатар-пулмолог и члан Кризног штаба, можемо се одбранити вакцинацијом и поштовањем епидемиолошких мера.

- Апелујем на грађане да поштују мере које су још на снази, јер многи се понашају као да су укинуте - каже проф. Минић, за "Новости". - То што нам је делта сој стигао баш из Русије уопште не чуди, јер тамо је свега 11 одсто вакцинисаних. Делта сој ће нам сигурно повећати број новозаражених у наредном периоду и тај тренд раста ће да се одржи, јер ће ускоро људи да се враћају са летовања из иностранства. Вакцинација је једини излаз из ове ситуације. Нарочито је важно да се вакцинишу млади људи и адолесценти, јер они су најмобилнији део популације и међу њима се вирус најбрже шири. Као педијатар подржавам вакцинацију деце старије од 12 година, значи не само оних који имају неко хронично обољење, већ и здраве деце.

И док Србији бележи прве случајеве делта соја и стрепи од већег ширења, делта сој већ хара светом. Према подацима СЗО, регистрован је у 85 држава. У ЕУ сматрају да ће до краја августа потпуно потиснути класичну и британску верзију.

Док је заразност првобитне варијанте, без икакве заштите, износила један према три, особа заражена британским сојем може да зарази четири и по, а "делтом" чак шест до седам. У Португалији је тренутно највећи број заражених још од фебруара. у Лисабону 70 одсто случајева представља делта сој. Делта нарочито прави проблем у земљама где се слабо вакцинише, али се шири и у државама које масовно имунизују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИ ЋЕ НА СЛОБОДУ КАДА ПРОМЕНЕ ТОН: Председник Механизма у Хагу Кармелл Ађијус не пушта из затвора ни после две трећине одслужене казне