НОВО САОБРАЋАЈНО ПРАВИЛО У СРБИЈИ: Ево шта је "заштићено лево скретање" и како да се понашате на раскрсницама?

Новости онлине

07. 06. 2021. у 16:48

НА ПОЈЕДИНИМ раскрсницама у Београду, уведено је, или ће ускоро бити уведено, такозвано "заштићено лево скретање". Сазнајте шта то тачно значи и како на таквим раскрсницама треба да се понашате!

НОВО САОБРАЋАЈНО ПРАВИЛО У СРБИЈИ: Ево шта је заштићено лево скретање и како да се понашате на раскрсницама?

Фото: Н. Скендерија/Депоситпхотос

У улици Михајла Пупина у Новом Београду на раскрсници са Милентија Поповића, у Јурија Гагарина на месту где се та улица укршта са Гандијевом и још многим другим прометним раскрсницама широм Београда, уведено је, или ће тек бити уведено такозвано заштићено лево скретање.

Шта подразумева ново саобраћајно правило

То је практично такав режим рада семафора у којем возила која скрећу улево имају не само апсолутно првенство пролаза, него једина имају слободан сигнал у том тренутку. То значи да, када је зелено за лево, свима осталима је црвено, па чак и пешацима. Зато се и зове заштићено.

Већина возача још увек не схвата о чему се ради, па уместо да што пре прођу кроз раскрсницу како би се проточност саобраћаја повећала, они некако бојажљиво стартују као да очекују да ће неко да им препречи пут.

Међутим, ствар је управо у томе да више не морају да пропуштају возила која им долазе са десне стране и која су у претходном режиму имала првенство пролаза, јер је истовремено и за њих било зелено светло. Не морају да пазе ни на пешаке који су такође у исто време раније добијали зелени сигнал за прелазак преко обележеног пешачког прелаза.

Овакве промене у сигнализацији иницирао је Секретаријат за саобраћај града Београда, пре свега са идејом да се на тај начин повећа безбедност у саобраћају, јер су заштићена лева скретања са аспекта безбедности одлично решење. Нема истовременог проласка кроз раскрсницу за возила из различитих смерова, нема укрштања путева, па су самим тим драстично смањене шансе да дође до међусобних конфликата и саобраћајних незгода.

Нажалост, на раскрсницама на којима је уведено заштићено лево скретање, приметне су веће гужве и колоне возила него раније, јер се променом режима дуже чека на зелено светло, али се очекује да ће се возачи временом навићи и да ће мало одлучније кретати када добију слободан пролаз, па ће и проточност саобраћаја бити боља.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - НАДРЕАЛИСТА, ВОЈНИК РЕВОЛУЦИЈЕ И ДИПЛОМАТА: Прилози за биграфију Константина Коче Поповића