СВЕ О "БАЛКАНСКОМ МОНСУНУ" КОЈИ НАМ СТИЖЕ: Временска прогноза за лето - метеоролог објаснио какве нас температуре чекају

Новости онлине

06. 06. 2021. у 18:39

МЕТЕОРОЛОГ Владимир Ђурђевић објаснио је какве нас временске прилике очекују у јуну, шта је балкански монсун, као и какво је лето пред нама.

СВЕ О БАЛКАНСКОМ МОНСУНУ КОЈИ НАМ СТИЖЕ: Временска прогноза за лето - метеоролог објаснио какве нас температуре чекају

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен/windy

Метеоролог истиче да се у јуну очекују екстремне количине падавина, као и лето нешто топлије од просечних вредности.

На питање да ли нам заиста стиже балкански монсун, метеоролог одговара да тај израз не треба буквално схватати.

- Балкански монсун није баш монсун, него метеоролози тако називају влажнији део лета, али то је више поштапалица него што је стварно монсун као онај који постоји у Азији. Јун месец је месец када сваког дана постоји шанса да дође до након невремена. Ја бих за сваки дан ставио да буде на снази жути метео-аларм - рекао је Ђурђевић.

- Јуче је у Аустрији било невреме које се приближава нама и захватиће највише запад и југозапад земље - додао је метеоролог. 

У четвртак се очекује наоблачење са кишом, али све је то уобичајено јер јун је углавном такав, нестабилан са пуно обилних и наглих пљускова.

- Клима је промењена тако да је ова ситуација са јунским олујама је мало ризичнија него пре, има у атмосфери више водене паре, тако да су и олује извесније. Ово лето ће бити степен до два топлије. Јул и август су месеци када можемо да очекујемо топлотне таласе са температурама изнад 35 и 36 степени - рекао је Ђурђевић.

Додао је да се не може још увек говорити о количини падавина током лета. Очекује се промењена клима и мало више температуре, док ће у јуну бити екстремних падавина, то је нешто што треба издвојити, каже он.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЕЗДА ЗМИЈА У СРБИЈИ: Ево како препознати отровницу и да ли је истина да вас од њих штити сода бикарбона