ПРОТЕСТ АДВОКАТА СРБИЈЕ: Траже повлачење измена и допуна Закона о парничном поступку

В. Ц. С.

01. 06. 2021. у 14:40

ПРЕДЛОЖЕНЕ измене Закона о парничном поступку су правни скандал и морају се повући из јавне расправе, рекла је адвокат Јелена Павловић, на протесту упозорења бранилаца испред Министарства правде. Они траже да Министарство формира нову Радну групу, која ће прво утврдити да ли су измене ЗПП неопходне, па ако јесу, да озбиљно приступи том раду.

ПРОТЕСТ АДВОКАТА СРБИЈЕ: Траже повлачење измена и допуна Закона о парничном поступку

Фото: Н. Скендерија

Како је навела, до протеста није дошло јер се адвокати боре за свој положај, већ за основно право грађана на приступ суду и на правично и ефикасно суђење, које је држава дужна да обезбеди.

- Идеја да се растерети рад судова кроз отежан приступ правди и обуставу судских поступака у којима нису плаћене судске таксе непрофесионална је и неодговорна мера. Тако би се извршила масовна повреда права на правично суђење и имовину, а све на терет буџета, одбносно свих пореских обвезника - каже Павловић, и додаје да за масовне тужбе и затрпаност судова нису криви грађани који подносе тужбе, ни адвокати "преваранти", већ они који кршењем закона те тужбе изазивају.

Предлог измена је оценила као "лош екперимент", који ће, посебно кроз "трансформацију у е-суд" довести до паралисања рада судова. Казала је и да смо већ сведоци експериментисања кроз увођење јавних бележника, "који оставинску расправу за просечан стан у Београду наплаћују око 70.000 динара, али зато у судовима нема ко да суди, нема средстава за два сарадника, чије су месечне зараде у висини те овере." Експериментом је назвала и Закон о извршењу и прозвала извршитеље за повреде уставом гарантованих права грађана и бахато понашање.

Фото: Н. Скендерија

Док су адвокати испред Министарства остављали више примерака Устава, скупу се обратио чувени бранилац Бранислав Тапушковић. Рекао је да не може да верује како после шест деценија рада мора да протестује због измена једног фундаменталног закона и да 11.000 адвоката не представља ниједну партију, већ грађане.

Више хиљада бранилаца из целе Србије пре тога се окупило испред седишта Адвокатске коморе Србије, у Дечанској, одакле су пешке, блокирајући саобраћај, прошетали до Министарства правде, у Немањиној улици. Они најављују и обуставу рада, уколико им се не изађе у сусрет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)