"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Вакцина против короне у Србији и деци старијој од 12 година?

И. К. - В. Ц. С.

31. 05. 2021. у 09:15

ПОСЛЕ "зеленог светла" које је Европска агенција за лекове дала за вакцинацију деце и адолесцената између 12 и 16 година вакцином "фајзер", очекује се да и српска Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) покрене процедуру како би се и код нас одобрило "Фајзерово" цепиво за оне старије од 12.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Вакцина против короне у Србији и деци старијој од 12 година?

Фото: М. Анђела

Ово је за "Новости" потврдио проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, који додаје да је одобрење Европске агенције велика ствар.

- Има већ месец и нешто дана како смо очекивали ову одлуку - каже Тиодоровић. - Она је врло значајна, јер ће имунизацијом моћи да буде покривена група школараца који су потенцијално велики преносиоци вируса.

Познати епидемиолог напомиње да су вакцине произвођача "Фајзер" и "Астра Зенека" до сада могле да се дају деци од 16 година, а "синофарм" и "спутњик V" од 18:

- Значи, нама су адолесценти већ покривени, а неки су се и вакцинисали ових дана. Сада ће моћи да им се придруже и млађи другари, јер то је једини могући начин да се вирус коронa дотуче.

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

проф. др Бранислав Тиодоровић

На друштвеним мрежама у Србији многи родитељи се већ не слажу са овим. Тиодоровић на то одговара да одобрење "Фајзерове" вакцине не значи да је она обавезна:

- Одлуку да ли ће је дете примити или не родитељи би требало да донесу по савету педијатра, који најбоље зна каквог је здравља дете. Јер, показало се да деца са хроничним обољењима могу да развију тешку клиничку слику, па и да дође до фаталног исхода.

Пре него што је вакцина "комирнати" постала прво цепиво против короне за децу и младе које је добило одобрење за употребу у ЕУ, Америчка управа за храну и лекове (ФДА) је још 10. маја издала хитно одобрење за њену употребу. Тако је она у Америци у употреби више од три недеље.

У Србији је, према последњим подацима, дато укупно 4.557.136 доза вакцина против короне. Прву дозу је примило 2.520.220 грађана, а обе дозе 2.036.916.

У последња 24 сата на ковид 19 тестирано је 6.679 људи, од чега је њих 178 било позитивно. Преминуло је 10 особа, 702 је у болницама, а 56 на респиратору.

МНОГЕ ЗЕМЉЕ ВЕЋ ДАЛЕ САГЛАСНОСТ

ПРВА држава која је одобрила употребу вакцине за децу старију од 12 јесте Канада, још 5. маја. Суседна Хрватска то је учинила у суботу, одмах после објављивања одлуке Европске агенције, а јапанско регулаторно тело дан пре тога. Немачка Стална комисија за вакцинацију (Стико) још размишља да ли ће дати општу препоруку за цепљење све деце или само оне са ризичним болестима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)