ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ: Србија има све мање деце, а на листама социјалне заштите их је све више

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

30. 05. 2021. у 07:50

БРОЈ новорођене деце у Србији из године у годину се смањује, али је зато списак малишана у систему социјалне заштите све дужи.

ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАЦИ: Србија има све мање деце, а на листама социјалне заштите их је све више

Фото З. Јовановић

Према последњим доступним подацима, на листи Републичког завода за социјалну заштиту је за петину више имена - са 160.242 број најмлађих којима је потребна нека врста бриге порастао је за годину дана на 197.713.

Разлози за то су многобројни, али не би требало социјалу сводити само на материјални оквир, већ се позабавити и односима у породици, с обзиром на то да је великом броју малишана подршка социјалног радника потребна због проблема у понашању или су не ретко разлог и родитељи који нису дорасли повереној им улози.

Последњи случај злостављања детета у Бачком Јарку од другова из одељења још једном опомиње да су наша деца, а пре свега систем њиховог (не)васпитања, у озбиљним проблемима. Живимо у времену у коме је "ин" бити "лош момак", а потпуни "аут" бити добар ђак, смеран и пристојан. Чини се да на једноставан начин онда долазимо до одговора зашто све већи број деце бира данас да иде лошим путем.

- Они који имају попустљиве родитеље у ситуацијама и најмањег осујећења прибегавају агресији јер имају веома низак праг толеранције. Када дете одраста у атмосфери где је свако његово понашање допуштено и где нису постављене границе дозвољеног и недозвољеног, оно постаје раздражљиво и агресивно чим се сусретне и с најмањим забранама. То свакако могу бити разлози због којих је помоћ стручњака често неопходна, али је већина због стида и срамоте не потражи на време - сматра социолог Драган Крстић.

МАЊЕ СМЕШТЕНИХ У ДОМОВЕ

КРЕТАЊЕ стопе деце на домском смештају у десетогодишњем периоду бележи тренд од нешто више од 42 одсто. Наша земља је због тога међу државама Европске уније са најнижом стопом деце на овом смештају, али прати раст стопе деце на породичном смештају и бележи повећање за око 30 одсто.

Подаци показују да је на евиденцији центара за социјални рад било 4.788 деце под старатељском заштитом и у односу на годину дана раније није било значајнијих промена у овој области. Центри су као органи старатељства за годину дана применили мере старатељске заштите за још 681 дете. Међу разлозима у последње три године са нешто више од 60 одсто доминира лишавање родитеља родитељског права односно пословне способности.

Фото П. Милошевић

Фото П. Митић

- Старатељство је посебан облик породично-правне заштите намењен деци без родитељског старања и деци којој је у одређеним животним околностима потребно правно заступање које не могу да обезбеде родитељи. Оно не подразумева нужно непосредно старање о детету већ и предузимање разноврсних активности за заштиту његових права, а у складу са дететовим интересима. За старатеља се првенствено постављају сродник или хранитељ. Центар за социјални рад може да одлучи да, у складу са интересом корисника, детету не поставља старатеља, него да ту дужност врши непосредно, за шта се задужује један од социјалних радника - објашњавају у Републичком заводу за социјалну заштиту.

Дужност старатеља је у више од половине случајева, показује статистика, припала сродницима или хранитељима, а социјални радници имали су ту улогу за 43,3 одсто деце.

КАЗНА Затвор за малолетнике у Крушевцу (архивски снимак), Фото П. Милошевић

- Трендови указују на неопходно унапређење подршке породици и развоја услуга, попут услуге предаха и саветодавно-терапијских услуга. Без системског дугорочног улагања у услуге намењене породици, смештај или материјална давања представљају само парцијална решења која не утичу на друге, комплексније проблеме и рањивости породица које воде у сиромаштво, дискриминацију, психо-социјалне проблеме и слично, услед чега наравно највише трпе деца - кажу у Републичком заводу за социјалну заштиту.

Малолетнички затвор као мера

У 2019. години изречено је осам кривичних санкција малолетничког затвора према старијим малолетницима узраста од 16 до 17 година. Број заводских васпитних мера је у претходних десет година смањен за 61,8 процената, а најзаступљеније је упућивање у једини васпитно поправни дом у Крушевцу.

Васпитне мере које суд може изрећи против малолетника су мере упозорења и усмеравања, појачаног надзора од стране родитеља, усвојитеља или старатеља, који може да се комбинује са дневним боравком у одговарајућој установи за васпитавање и образовање малолетника. Постоје и заводске мере, које подразумевају упућивање у васпитну установу или у васпитно-поправни дом, а може у крајњем случају да се дете упути у посебну установу за лечење и оспособљавање.

С друге стране, најчешћи разлог издвајања деце из породице претходних пет година је неадекватно родитељско старање и насиље над децом и готово 65 одсто малишана издвојено је управо из ових разлога. Међутим, један део њих је дошао у ову ситуацију и због проблема у понашању.

- Уколико је дете злостављано у породици, против родитеља који злоупотребљавају своје право може бити покренут поступак за лишење родитељског права, а дете хитном интервенцијом органа старатељства може бити измештено из породице. Уколико је починило кривично дело или прекршај, а старије је од 14 година, против њега могу бити примењене мере појачаног надзора, заводске мере или казна малолетничког затвора, све у зависности од тежине кривичног дела, личности малолетника и околности у којима живи. Кривично и прекршајно неодговорни малолетници, млађи од 14 година, спадају у круг особа према којима се примењују мере и услуге из области социјалне и породичноправне заштите - објашњавају у Министарству за демографију и популациону политику.

Фото АП

Последњи подаци центара за социјални рад бележе да је чак 14.641 малолетник имао проблеме у понашању и да су били у сукобу са законом. Од укупног броја је 2.798 било је млађе од 14 година, док су остали били старији. Најпроблематичнији су они од 16 до 17 година и чине више од половине евидентираних "проблема".

Добра је ствар да је у сукобу са законом било њих 8.238, што је мање него претходних година. За више од половине изречене су мере упозоравања и усмеравања, под појачаним надзором било је више од 40 одсто малолетника, а 4,4 одсто имало је изречену неку од заводских мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена