НОВИ ЛЕКОВИ ЗА ЈОШ 1.000 ПАЦИЈЕНАТА: Напредак у збрињавању оболелих од мултипле склерозе

Б.Р.

26. 05. 2021. у 14:14

БРОЈ пацијената оболелих од мултипле склерозе, који добијају терапију о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), од јуна месеца 2021. биће повећан.

НОВИ ЛЕКОВИ ЗА ЈОШ 1.000 ПАЦИЈЕНАТА: Напредак у збрињавању оболелих од мултипле склерозе

Фото: АП

Убудуће ће уместо 2.500, терапију добијати 3.500 пацијената како лекове умерене ефективности прве генерације, тако и високо ефективну - најсавременију терапију.

За оболеле је тако поново учињен велики помак и у том духу ове године се обележава Светски дан борбе против мултипле склерозе, чија је главна тема "зауставити мултиплу склерозу", подмуклу болест од копје у Србији болује око 9.000 људи. Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Ток болести је непредвидив, а жене обољевају два пута чешће него мушкарци.

До 2019. године у Србији се о трошку РФЗО лечило 1.100 пацијената. Они су имали могућност да добијају само лекове прве генерације. Међутим, након 15 година од увођења тих лекова, држава је у 2020. години, у време пандемије ковид -19, на позитивну листу лекова уврстила и све високо ефикасне терапије за лечење релапсне и примарно прогресивне мултипле склерозе, за више од 2.500 пацијената и тиме више него удвостручила број особа које се лече о трошку осигурања.

На радионици коју је организовало Друштво МС Србије проф. др Јелена Друловић, неуролог Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра Србије и водећи стручњак за МС у нашој земљи, истакла је да се од јуна 2021. број особа које примају лекове који модификују ток мултипле склерозе значајно повећава и да ће током следеће године око 40 одсто пацијената који болују од МС у Србији бити на терапији о трошку Фонда.

- Убудуће ћемо имати 3.500 пацијената на терапији, као и још 500 њих који примају лекове преко клиничких студија. Од 2020. по први пут имамо терапију и за примарно прогресивни тип МС -а. То су лепе вести, посебно када знамо да се дешавају у време пандемије ковид- 19, и да је држава упркос тешкој ситуацији издвојила велика средства и омогућила најквалитетнију терапију за пацијенте. Иначе, високо ефикасна терапија значајно успорава прогресију болести, смањује учесталост погоршања и побољшава квалитет живота оболелих, што је важно, јер МС током времена има тенденцију акумулације онеспособљености, па се пацијенти годинама боре са различитим проблемима везаним за њихово физичко, ментално и социјално благостање - објашњава проф. др Друловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОНАЂЕНА ДЕВОЈЧИЦА КОЈА ЈЕ НЕСТАЛА СИНОЋ: Растала се од друштва, али није дошла кући (ФОТО)