НА СКЕНЕРУ СВАКА СМРТ ОД КОВИДА: Министар Лончар најавио формирање радне групе за анализу фаталних случајева током епидемије

Б. Радивојевић

26. 05. 2021. у 09:30

СВАКА смрт која би могла да се доведе у везу са ковидом 19 биће накнадно испитана.

НА СКЕНЕРУ СВАКА СМРТ ОД КОВИДА: Министар Лончар најавио формирање радне групе за анализу фаталних случајева током епидемије

Фото: Д. Миловановић

Тиме ће се бавити Радна група Министарства здравља за анализу смртних случајева током епидемије. Министар здравља Златибор Лончар рекао је јуче да је дошао тренутак да се оформи и такво тело, а како је јуче у ресорном министарству потврђено "Новостима", врло брзо ће се приступити реализацији.

Према званичним подацима од 710.000 људи, којима је од марта прошле године потврђена инфекција вирусом корона, преминуо је до јуче 6.801, или 0,96 одсто. Међутим, готово већ годину дана, у јавности се с времена на време провлаче сумње групе лекара окупљених у организацији "Уједињени против ковида" да је број умрлих у епидемији већи него што се званично приказује.

- Рекли смо да ћемо, када се створе услови, покренути иницијативу за анализу свих смртних случајева који могу да се повежу са короном - каже министар Лончар.

Како је "Новостима" потврђено у Министарству, овај посао радиће Институт "Др Милан Јовановић Батут" и инспекције Министарства здравља, који ће бити и носиоци овог посла у који ће по вертикали бити укључене болнице, локалне самоуправе, Завод за статистику...

Фото: Д.Н.

- То ће бити урађено због будућих генерација, да могу да извуку поуку за евентуалне будуће епидемије - каже министар Лончар. - Једини начин да се поуздано зна да ли је неко преминуо од вируса корона јесте обдукција, али по препоруци Светске здравствене организације, то није смело да се ради. Рекао сам људима да све узму у обзир. И онога ко је могао само да прође поред короне да ставе на списак. Не желимо ништа да кријемо.

Радна група "пречешљаће" потврде о смрти и све што може да се повеже са инфекцијом короном, према инструкцији Министарства здравља, ако није тако заведено биће урачунато у смртност услед ковида. То се, како је "Новостима" разјашњено, односи на тзв. граничне случајеве, који ће сад бити "скенирани". Министар је рекао да ће анализа укључивати и случајеве људи који су умрли, а нису били у болници, уколико постоји сумња на корону.

- Све што се иоле доводи у везу са ковидом, чак и за оне који нису били хоспитализовани, биће прегледано да се утврди да ли смо нешто у евиденцији смртности услед ковида 19, можда, прескочили - каже, за наш лист, саговорник из Министарства здравља. - Још када су нас прозивали половином прошле године да, наводно, прикривамо стварну смртност од инфекције короном, рекли смо да ћемо све још једном преиспитати када за то дође време и подвући црту.

Фото: Министарство здравља

Министар Лончар мисли да ће радној групи бити потребно најмање неколико недеља да заврши овај посао. Под лупом ће, рецимо, бити извештаји о смрти до које је могло да доведе још узрока поред корона инфекције: па сада треба "разврстати" да ли је неко ко је заправо преминуо од срчаног удара, рецимо, са блажом клиничком сликом ковида 19, уписан међу кардиоваскуларне смрти или међу жртве ковида.

Чињеница је да ни у свету није примењен јединствен метод евиденције смрти услед ковида. Неке земље су у званичну евиденцију рачунале само пацијенте којима је PCR тестом потврђена инфекција корона вирусом, код којих је услед заразе дошло до отказивања органа и смрти. Неке су водиле две колоне "умрли од ковида" и "умрли са ковидом".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВОСТИ ОБРАДОВАЛЕ ШТИЋЕНИЦЕ ДОМА: У сарадњи са модним кућама Балашевић, Дилајн и Опозит 15 матуранткиња добило свечане тоалете