ГРАДОНАЧЕЛНИК ОХРИДА ПОТВРДИО ЗА "НОВОСТИ": Ограда Скупштине Краљевине Југославије у Београду 10. јуна

М. СТАНЧИЋ

26. 05. 2021. у 08:10 >> 00:59

ПОСЛЕ шест и по деценија део некадашње ограде испред здања Скупштине Краљевине Југославије у Београду, биће враћен 10. јуна из Охрида, специјалним транспортом, на "старо место" и свечано предат актуелном председнику Народне скупштине Србије Ивици Дачићу.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОХРИДА ПОТВРДИО ЗА НОВОСТИ: Ограда Скупштине Краљевине Југославије у Београду 10. јуна

Фото Монографија "Београд 1940."

Ограда је на почетку владавине комунистичких власти, уклоњена и посебном одлуком уграђена у екстеријер Титове виле "Биљана" у Охриду.

Ово је јуче, за "Новости", потврдио охридски градоначелник Константин Георгиевски. Сачувани део ограде, како нам је рекао, је фрагмент дужине три до четири метра, који је био уграђен испред виле "Биљана" у граду подно Самуилове тврђаве.

ОДЛУКА За преношење ограде у Титову вилу донето посебно решење, Фото Јутјуб

Повратак дела ограде која је пре и неколико година после Другог светског рата била око здања Скупштине, најавио је председник Народне скупштине Ивица Дачић. Он је за медије казао да је после 5. октобра била неопходна реконтрукција делова Скупштине, а док су тражени нацрти, пронађене су и скице ограде, за коју већина данас није ни знала да је постојала.

- Била је, међутим, потпуна непознаница где је ограда и није било лако саставити делове ограде јер у скупштинској документацији и у архиву није било много докумената који би сведочили о томе. Дуги низ година се трагало за оградом, пронађени су и делови архивске грађе. Сазнало се и да је један део у Македонији - казао је Дачић.

РЕЗИДЕНЦИЈАЛНИ ОБЈЕКАТ

У ЗАШТИЋЕНОЈ зони Горица, делу охридске "ривијере" вила "Биљана" је изграђена као резиденцијални објекат бившег југословенског председника Јосипа Броза Тита. Вила је званични резиденцијални објекат председника државе, данас Републике Северне Македоније Стеве Пендаровског.

Ограда за коју су историчари уметности и архитекте тврдили да је "очаравајућа", била је дуга око пола километра, а испред здања Скупштине у Београду постављена је 1936. године. Рађена је по пројекту чувеног архитекте Николаја Краснова.

Константин Георгиевски, Фото Општина Охрид

Градоначелник Охрида, Константин Георгиевски, најавио је и да ће после свечане примопредаје ограде, у Београду уследити представљање туристичке понуде града подно Самуилове тврђаве.

- Дан после свечане предаје дела некадашње скупштинске ограде, 11. јуна, делегација Охрида, у којој ће бити и директорка Међународне манифестације "Охридско лето" Наташа Поповић, и представници туристичких асоцијација Северне Македоније и Охрида, у српској престоници, ће представити овогодишњу, најновију туристичку понуду најпознатијег туристичког центра у нашој земљи - казао нам је Георгиевски.

Додао је и да делегација Охрида с посебним задовољством долази у јуну у Београд.

- Желимо да у пријатељској атмосфери, доставимо део скупштинске ограде, и истовремено представимо свеукупну понуду Охрида традиционално омиљене дестинације туриста из Србије - каже Георгиевски.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)