ВРАЋА МАСКЕ НА ЛИЦЕ? Арктурус - нова варијанта корона вируса неуобичајених симптома

Novosti online

19. 04. 2023. у 15:00

СВЕТСКА здравствена организација 22. марта ове године означила је Арктурус као „варијанту под надзором“ због које се у у неким земљама поново прописује ношење заштитних маски

ВРАЋА МАСКЕ НА ЛИЦЕ? Арктурус - нова варијанта корона вируса неуобичајених симптома

Фото: Депоситпхотос

Арктурус је нова подваријанта Омикрон соја корона вируса, медицински назван XББ.1.16, која је први пут откривена у јануару 2023. у Индији, а до сада се проширила у 29 земаља света. Нови подсој корона вируса сматра се заразнијим од претходних, а инфекције су у Индији, на пример, достигле озбиљне цифре те се становници позивају да поново носе маске за лице. Светска здравствена организација 22. марта ове године означила је Арктурус као „варијанту под надзором“ што значи да се прати.

 

Шта је Арктурус варијанта корона вируса?

Арктурус варијанта корона вируса има уобичајене симптоме ковид 19 инфекције као што су температура и кашаљ, међутим заражени у Индији пријавили су да пате од конјунктивитиса, који изазива свраб и оток ока. Најновије истраживање наводи да би Арктурус могао да буде 1,2 пута заразнији од најновије подваријанте корона вируса. Стручњаци кажу да је Арктурус преносивији, али не и опаснији од XББ1.5 варијанте вируса који је тренутно доминантан у свету.

Арктурус је последња варијанта САРС-ЦоВ-2 вируса и представља мешавину две варијанте Омикрон соја, које су раније кружиле. Варијанта XББ1.16 блиско је повезана са XББ1.5, који је тренутно доминантна варијанта у свету и тренутно покреће талас у земљама попут Индије.

Које симптоме изазива?

Др Конор Бамфорд, са Wellcome-Wolfson Institute for Experimental Medicine na Queen’s University у Белфасту, објашњава да Арктурус варијанта корона вируса, слично као и претходне, показује благе симптоме сличне прехлади, али са капацитетом да изазове тешку инфекцију плућа код рањивих људи. Такође, др Конор истиче да постоји и веома реалан ризик да Арктурус изазове „лонг ковид“ синдром или продужени ковид. За разлику од преходних варијанти, Арктурус изазова и конјунктивитис – лепљиве, црвене очи, свраб очију и то најчешће код деце, што није нешто што је забележено код претходних сојева вируса, наводе истраживачи.

Фото Shutterstock

Нова подваријанта корона вируса Арктурус има генетске промене

До краја фебруара, сој Арктурус чинио је 0,21 одсто случајева широм света, а месец дана касније, овај проценат порастао је на 3,96 процената, према подацима СЗО. С обзиром на то да је нова подваријанта корона вируса XББ. 1.16 стављена у режим „праћења“ то значи да има генетске промене, које би могле да утичу на њене карактеристике као вируса, као и могућ бржи пренос у односу на друге варијанте. СЗО тренутно прати седам варијанти корона вируса, укључујући и БА.2 верзију Омикрон соја, а према последњем извештају до сада је 6,9 милиона људи широм света умрло од ковид 19 инфекције.

Сматра се да је „варијанта под надзором“ мање забрињавајућа од „варијанте од интереса“, за коју се предвиђа или зна да је више преносива или вирулентна, или да може да избегне антитела, објаснили су стручњаци СЗО. XББ. 1.5 сој тренутно је најзаступљенија подваријанта на глобалном нивоу и описан је као варијанта од интереса. Међутим, тестирање геномике показало је да најновија верзија Омикрон соја представља већину нових инфекција у многим деловима САД, на пример.

Фото: Shutterstock

Да ли мутација чини опаснијом Арктурус варијанту?

Према СЗО, Арктурус је сличан распрострањеној XББ-у. 1.5 варијанти корона вируса, али има једну додатну мутацију у С протеину, која у лабораторијским студијама показује повећану инфективност, као и потенцијалну повећану патогеност. Иако то може да значи да би могао брже да се шири, још увек нема назнака да ће Арцтурус довести до тежих случајева.

– То смо доживели у прошлости. Погледате вирус и он има мутације, које би требало да га учине вирулентнијим, али у стварности то не буде случај – подсетио је Паул Хунтер, професор медицине на Университy оф Еаст Англиа и објашњава да имунитет у Т ћелијама тела представља једну од највећих заштита, а ипак „не видимо много еволуције у деловима вируса које Т ћелије заправо нападају“. Пофесор Хунтер истиче да „нема доказа да је Арктурус озбиљана варијанта“, и вероватно је нешто мање опаснији од претходних сојева, али, прерано је, како каже, да би били сигурну у то.

– Вероватно ће Арктурус неко време постати доминантна варијанта у САД и Европи и већини земаља широм света, али не видим да ће то довести до озбиљних инфекција више него што смо видели у недавним таласима – сматра професор Хантер.

(Еклиника)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

САД ТО НЕ ЈЕДЕ: Дијана открила који је омиљени Нолетов слаткиш из детињства (РЕЦЕПТ)