ГРИП БИ ОВЕ СЕЗОНЕ МОГАО ЈАЧЕ ДА УДАРИ: У условима пандемије ковидa 19 постоји бојазан и од већих компликација инфекције вирусом инфлуенце

И. Ковачић

30. 09. 2021. у 13:00

УДАР грипа ове јесени и зиме могао би да буде јачи него претходне, упозорили су инфектолози, јер досадашња искуства показују правило да после благе сезоне следи јача епидемија инфуленце.

ГРИП БИ ОВЕ СЕЗОНЕ МОГАО ЈАЧЕ ДА УДАРИ: У условима пандемије ковидa 19 постоји бојазан и од већих компликација инфекције вирусом инфлуенце

Фото Depositphotos

Зато би, уз препоручену вакцину против ковида 19, требало примити и сезонску заштиту од грипа. Према најновијим препорукама изнетим на на стручном скупу о грипу, који је организовао "Санофи Пастер", двонедељна пауза између цепива против грипа и короне више није потребна, већ обе вакцине могу да се приме истовремено. Цепиво против грипа биће доступно од 15. октобра.

Професор др Горан Стевановић, инфектолог и директор Клинике за инфективне и тропске болести и члан Кризног штаба, напомиње да не може поуздано да се каже каквa ће нам бити сезона вируса инфуленце, али је извесно да ситуација неће моћи да буде повољна у време пандемије ковида:

- Највише се прибојавамо укрштене инфекције грипом и ковидом, јер она је могућа - напомиње професор Стевановић.

- То су показала и искуства из Италије. - Прошле године смо имали благу епидемију грипа, а један од разлога је и тај што се велики број људи и код нас и у свету вакцинисао.

Специјалисти интерне медицине, професор др Ђуро Мацут, ендокринолог и асистент др Срђан Бошковић, кардиолог, кажу да је имунизација против грипа пресудна да дијабетичари који болују од дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларни болесници држе болест под контролом. То је важно јер свака инфекција неповољно делује на регулацију шећера у крви и појачава могућност срчаног и можданог удара.

У ординацијама широм земље, као и у свим земљама у региону лекари бележе пораст броја прегледа услед респираторних тегоба, а то је према речима професора др Милоша

Марковића, имунолога, најава да ове године, изгледа, неће бити блага сезона грипа.

- Вирус грипа неупоредиво више пута мутира од короне и засад је још велика непознаница какве тегобе ће да узрокује - каже професор Марковић. - Зато је за оне којима је здравље већ нарушено најбоља заштита вакцина против сезонске инфуленце.

Почетак школске године већ је разлог због којег су амбуланте педијатара пуне, а гужве ће се само интензивирати када почне сезона грипа.

- Грип је у дечјој популацији потенцијално већа опасност од ковида - рекао др Горан Вукомановић, педијатар Дечје клинике у Тиршовој.

- Вакцинација против грипа је најбољи начин превенције за малишане са нарушеним имунитетом, а уз то важна је и вакцинација против ковида деце старије од 12 година. Вакцине против грипа могле би да приме и бебе од шестог месеца, само што то није пракса, јер обично нема толико цепива. Ипак, мора да се зна да до компликације грипа може да дође и код потпуно здраве деце.

Докторка Александра Новаков, гинеколог, истакла је да се вакцинација против грипа саветује и трудницама:

- Избегавањем вакцинације не доводимо у питање само здравље мајке, већ и бебе. Јер, новорођенче тек након шест месци развија сопствена антитела, до тада искључиво зависи од имунитета мајке.

Боца и у апотекама?

ПРЕМА подацима Међународне фармацеутске федерације из 2020. године, било је могуће да се вакцина против сезонског грипа прими у апотекама у 12 европских земаља. - Припремили смо пројекат који треба да покаже каква је могућност да се то уради и у нашој земљи - рекла је Татјана Шипетић, директорка Фармацеутске коморе Србије. - За овај пројекат очекујемо сагласност, а он подразумева да ћемо изабрати одређени, мањи број апотека у којима би ова услуга била доступна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОРОДИЧНИ ОДМОР У ПРАВОМ СМИСЛУ: Базени, добра плажа, разноврсне анимације, укусна и разноврсна храна, шта више пожелети