СРБИ МАКАДАМСКИМ ПУТЕМ ДО ЦРНОГОРСКОГ ПРИМОРЈА: Овог лета отежан саобраћај на овим граничним прелазима

М.Д.

21. 05. 2021. у 20:15

ТУРИСТИ из Србије који овог лета, за одлазак на црногорско приморје, буду користили путни правац који од Пријепоља и Граничног прелаза Јабука води, преко Пљеваља и Жабљака, до црногорског приморја могу да очекаују теренску оф роуд вожњу врло лошим макадамским путем у дужини од 13 километара.

СРБИ МАКАДАМСКИМ ПУТЕМ ДО ЦРНОГОРСКОГ ПРИМОРЈА: Овог лета отежан саобраћај на овим граничним прелазима

Фото: М.Дробњак

И док црногорски званичници свакодневно позивају туристе, посебно из региона,  да дођу у Црну Гору, од чега кажу зависи опоравак привреде,  са друге стране ништа није урађено на путној инфрастуктури која би омогућила брз, угодан и безбедан пут до мора.

О томе најбоље сведочи путни правац који из Србије преко граничнихпрелаза Јабука и Ранче води до Црне Горе а који задњих година користи велики број туриста, посебно оних који желе да избегну кањон Мораче.

Поменути путни правац је од србијанског граничног прелаза Јабука до Пљеваља у потпуној реконструкцији. Извођач радова на реконструкцији аустриски Штрабаг скоро на комплетној поменутој деоници скнио је асфалтни слој тако да се саобраћај одвија врло лошим макадамом, који није поравњан, са много рупа и неравнина. На тој деоници дужине 13 километара на три места саобраћа се једном коловозном траком а саобраћај је регулисан семафорима уз неизменично пропуштање. Такође, према извештају Ауто мото савеза саобраћај на овој деоници обуставља се од 9 до 11 и 13 до 15 часова.

Фото: М.Дробњак

 

Председник Месне заједнице Црљенице која гравитира овом путном поравцу сматра да су радови лоше планирани а осим туристима, путницима према Србији, тај начин извођења радова, велике проблеме ствара и мештанима околних села.

-Уместо што се приступило комплетној реконструкцији односно радовима на целој дужини пута могао се радити део по део на краћим деоницам од по неколико километара, чиме би се олакшао саобраћај. Због скинутог слоја асфалта, на готово читавој дионици пута, семафорске сигнализације и других застоја, туристи, путници према Србији и локално становништво у многоме трпи последице.  Тампон испод скинутог асфалтног застора није поравњан, већ су направљени „таласи“, максимална брзина којом се може саобраћати је до 20 километара на час,а због неравнина многи оштећују своја моторна возила-каже Дарко Гачевић, председник МЗ Црљенице  истичући да реконструкција пута у многоме отежава живот мештанима околних села.

Фото: М.Дробњак

 

Из поменуте Месне заједнице су упутили захтев Министарству капиталних инвестиција и Дирекцији за саобраћај да предузму све неопходне мере и радње, како се не би ни на који начин угрозио живот локалног становништва.

Из Дирекције за Саобраћај кажу да су радови почели у августу прошле године да је требало да се заврше до августа ове године али да ће рок завршетка бити продужен до краја године превасходно због временских услова и прекида радова током зимског периода.

У питању је реконструкција пута у дужини од 12, 9 километара а вредност тих радова износи 7, 5 милиона еура без ПДВ-а.Тренутно извођач радова, ради на уклањању коловозне конструкције и припрему за уградњу тампонираних слојева.

                                                 

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ

Поред реконструкције пута започета је и изградња новог граничног прелаза са Србијом- Ранче. Извршени су одређени земљани радови и ту се стало. Неизвесно је када ће бити нсатвљени прекинути  радови.Незванично још увек није извршена ни експропријација земљишта. А према незваничним информацијама извођач радова не жели да настави са истим док му се од инвеститора, Министарства унутрашњих послова не пренесе одређен износ средстава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)