МАЊИ ПОРЕЗИ ГАЗДАМА, ВИШЕ РАДНИХ МЕСТА: Већина подржала измене економских закона које би требало да санирају последице пандемије

И. Д. С.

22. 05. 2021. у 06:15

ВЛАДА је предложила измене и допуне сета економских закона, који су, како се оцењује, намењени санирању негативних последица пандемије вируса корона, али и последица несавесног трошења и задуживања претходне власти, те да нова регулатива има за циљ да стимулише ново запошљавање.

МАЊИ ПОРЕЗИ ГАЗДАМА, ВИШЕ РАДНИХ МЕСТА: Већина подржала измене економских закона које би требало да санирају последице пандемије

Фото skupstina.me

Влада је предвидела меру за подстицање новог запошљавања, предлажући измене и допуне закона о порезу на доходак грађана и доприносима за обавезно социјално осигурање. Према предложеним актима, корисници те мере могу бити послодавци који заснују радни однос на неодређено време са незапосленим, који је најмање три месеца био на евиденцији Завода за запошљавање.

Предвиђено је да се послодавац ослобађа обавеза плаћања пореза на доходак и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на терет запосленог и послодавца, за зараду исплаћену за период од три године од заснивања радног односа. Висина олакшице је максимално до износа просечне бруто зараде у претходној години, и то 90 одсто пореза и доприноса за зараде исплаћене у овој години, 60 одсто за исплаћене у наредној, а 30 одсто за исплаћене у 2023. години. Предвиђено је да се наведени закони примењују од 1. јануара.

НАСТАВИТИ СА УМАЊЕНИМ ПДВ

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТЕ ће предложити да се настави са смањеним ПДВ за угоститељство на седам одсто.

- Као меру наставка подршке привреди у делу ПДВ, даћемо горепоменути нови предлог: да се настави са смањеним ПДВ-ом за угоститељство који је раније уведен и траје до 31. августа, с обзиром на то да ће, како наводе, због вируса корона пост сезона бити посебно важна - наводе у овој партији.

У току скупштинског заседања на којем се расправљало о изменама више економских закона, Посланица Демократског фронта Јованка Богавац, рекла је да су предложене измене и допуне намењене санирању негативних последица пандемије, али и да ће требати доста времена да се привреда опорави. Она је додала да се нада да ће измене Закона о порезу на доходак грађана, у циљу олакшавања запошљавања у наредне три године, допринети смањењу назапослености и премештању пословања из нелегалних у регуларне оквире.

- Ту инспекције морају да раде како треба. Правила морају бити иста за све и више не сме бити повлаштених - навела је Богавац.

Посланик ГП УРА Милош Конатар казао је да је и привредницима и запосленима у Црној Гори много тешко.

- Данас је сваки привредник који је сачувао радно место херој, а да не причамо о онима који су отворили ново. Зато њима држава мора да помогне - рекао је Конатар.

Измене закона подржаће и посланици Социјалдемократа, поручио је посланик те партије Дамир Шеховић, наводећи да тиме желе да покажу једну другачију политичку културу.

- Мислим да су они у интересу привреде и имаће нашу пуну подршку, јер иду у прилог сектору малих и средњих предузећа, пошто када подигнете летвицу са 18.000 на 30.000 евра бенефите ће да има микробизнис у Црној Гори. Не видим ниједан разлог зашто сви не би подржали такво законско решење - рекао је Шеховић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)