ИМОВИНУ ФУНКЦИОНЕРА ПРЕТОЧИТИ У НАКНАДЕ: Проблем жена са троје и више деце поново актуелан међу црногорским посланицима

И.Д.СТОЈАДИНОВИЋ

20. 05. 2021. у 09:40

ПОСЛАНИЦИ су поново покренули питање проблематике накнада за мајке са троје и више деце.

ИМОВИНУ ФУНКЦИОНЕРА ПРЕТОЧИТИ У НАКНАДЕ: Проблем жена са троје и више деце поново актуелан међу црногорским посланицима

Фото: В.К.

Зденка Поповић из Демократске Црне Горе поручила је да се мора наћи решење за те накнаде, док је министар финансија Милојко Спајић казао да ће њихова исплата зависити од успешности туристичке сезоне. У међувремену, председник Покрета за промене и један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић, предложио је сет амандмана којима се предвиђа 30 милиона евра за исплату накнада мајкама са троје и више деце.

- Наша је одговорност да испунимо предизборна обећања и да коначно обесправљеним грађанима Црне Горе донесемо правду - наводи се у саопштењу Медојевића.

Он је предложио да се буџетом издвоји и 10 милиона евра за изградњу социјалних станова за најугроженије грађане Црне Горе које живе испод апсолутне сиромаштва.

Како се наводи у саопштењу ПзП, процењени годишњи фискални ефекат прихода од нелегално стечене имовине за 2021. годину биће већи за 40 милиона евра од планираног, па како истиче, самим тим ту постоји простор за исплату накнада мајкама са троје и више деце, као и за изградњу социјалних станова.

- У опустошеној и опљачканој Црној Гори једини начин да се оствари правда јесте да се национализује и замрзне имовина свих државних и функционера ДПС од 1990. до данас - закључио је Медојевић.

Фото: Принтскрин

Да правде у Црној Гори неће бити док се питање накнада за мајке не реши, поручила је недавно једна од представница мајки Жељка Савковић. Како је навела, од јануара чекају одговор из кабинета премијера Здравка Кривокапића поводом захтева за састанак. Савковићева истиче и да од борбе нису одустале, али да се и њиховом стрпљењу ближи крај, те да су протести крајњи метод којем ће прибећи у борби за своја права.

КОЊЕВИЋ ОПОМЕНУО ДЕМОКРАТЕ

ПОСЛАНИК СДП Рашко Коњевић критиковао је Демократе, које су, како тврди, заборавиле шта су 2017. обећавале за 22.000 корисница накнада за мајке са троје деце. Навео је да је та партија обећавала подршку за враћање права на накнаду, те да су им пружали и бесплатну правну помоћ. Коњевић је позвао Демократе да предложе амандман којим ће се обезбедити новац за мајке, те да ће имати његову подршку.

- Чекајући пријем код премијера, стрпљиво, као што смо стрпљиво и протестовале против бивших, дајући шансу и Влади и скупштинској владајућој већини који су гласовима истих тих преварених мајки ту где јесу сада, гледамо зашто смо то ми биле монструми, бомбе и непријатељи државе. Новца је било итекако, али "незајажљивост појединаца из бивше владајуће већине и угледних правника је била велика", каже она и додаје како чекају да ли ће их нова влада испоштовати или ће бити само копија бивше владе. Ипак, верује да ће нова парламентарна већина стати иза потписа којим су се обавезали на враћање надокнада.

Проблем са накнадама за мајке са троје и више деце настао је када су оне већ након годину дана од увођења укинуте због оцене Уставног суда да нису у складу са Уставом и да су дискриминаторске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)