ШТРАЈК ОДГОВОР НА КАСЕ? Уочи преговора са министром финансија, за данас заказана Скупштина Адвокатске коморе

В. КАДИЋ

17. 05. 2021. у 11:23

ЦРНОГОРСКИ адвокати требало би данас да одлуче да ли ће кренути у штрајк у случају неуспешних преговора са министром финансија Милојком Спајићем о изузимању адвокатске делатности из фискализације рачуна која треба да почне 1. јуна.

ШТРАЈК ОДГОВОР НА КАСЕ? Уочи преговора са министром финансија,  за данас заказана Скупштина Адвокатске коморе

Фото Архива

Тим поводом Управни одбор Адвокатске коморе заказао је ванредну скупштину те асоцијације, а гласање ће се обављати електронским путем, односно слањем скенираног и печатираног гласачког листића на мејл коморе, гласањем на неком од пунктова који ће бити отворени у појединим адвокатским канцеларијама у 12 градова и у самим просторијама Адвокатске коморе.

У међувремену, одржан је састанак представника Коморе, Министарства финансија (без Спајића) и Управе јавних прихода и царина. Заузет је став да се примена закона одложи на период од шест месеци, односно до 1. јануара 2022. године, имајући у виду специфичности адвокатске делатности, те разлоге због којих адвокати сматрају да би требало да буду изузети из процеса фискализације. Међутим, из ресорног Министарства су истог дана одговорили да о одлагању фискализације није постигнут било какав договор!

Милојко Спајић, Фото Архива

На данашњој скупштини адвокати ће се одредити према питању - Да ли сте сагласни да Управни одбор Адвокатске коморе Црне Горе, у случају неуспелих преговора са Министарством финансија и социјалног старања, у погледу изузимања адвоката из примене Закона о фискализацији у промету производа и услуга, донесе одлуку о обустави рада свих адвоката у Црној Гори?

ЗА ПОРЕЗЕ ДУГУЈУ 5,5 МИЛИОНА!

ЦРНОГОРСКИ адвокати за порезе дугују више од 5,5 милиона евра, а највећи дужник међу њима има неизмирене обавезе од 150.000 евра, изјавила је Милица Вулетић из Управе прихода и царина. Због тога је, како је навела, важно да и адвокати буду део примене Закона о електронској фискализацији.

- Ради се о категорији пореских обвезника који стичу значајне приходе и самим тим поседују велики фискални потенцијал - казала је Вулетићева.

Председник Адвокатске коморе, Здравко Беговић, изјавио је да су спремни на разговор око сваког разумног и примењивог начина опорезивања у пружању правне помоћи, што је једина делатност адвоката, као и да им је мишљење министра финансија Милојка Спајића неприхватљиво. Он се дописом обратио министру.

- Након што сте после разговора одржаних са представницима Министарства финансија и Адвокатске коморе, којима нисте присуствовали, изнели мишљење о адвокатури као делатности на коју се мора применити Закон о фискализацији, уследила је снажна реакција адвоката ка органима Адвокатске коморе и јасан захтев за сазивање ванредне скупштине и ступање адвоката у потпуну обуставу рада - навео је Беговић.

Здравко Беговић, Фото Архива

Адвокати подсећају да је њихова делатност регулисана Законом о адвокатури, статутом Адвокатске коморе, кодексом професионалне етике адвоката и Адвокатском тарифом.

Категорични су да би било погрешно када би, у погледу фискализације, адвокатура била поистовећена са трговачким и класичним услужним делатностима. Поручују да промет производа и услуга нису исто што и пружање правне помоћи.

Из Министарства су раније саопштили да је решење о фискализацији применљиво за адвокате и да је неколико њих већ завршило ту процедуру, "што потврђује да је наведено законско решење примењиво на адвокатуру".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)