БАТИНАШИ И ДАЉЕ “ПОД МАСКАМА”: Још се не зна се ко су полицајци који су претукли дете током протеста због хапшења владике Јоаникија

В. Кадић

15. 05. 2021. у 09:36

НИ после годину дана не зна се ко су полицијски службеници који су претукли малолетног А.Ц. током протеста због хапшења владике Јоаникија и свештенства у Никшићу.

БАТИНАШИ И ДАЉЕ “ПОД МАСКАМА”: Још се не зна се ко су полицајци који су претукли дете током протеста због хапшења владике Јоаникија

Илустрација полиција Фото АП

Његов отац Миле Цицмил не крије огорчење због тога, оцењујући да је драгоцена година неповратно изгубљена, а са њом и велике шансе да учиниоци буду идентификовани.

ЖАЛБА

Ако је до данас поступајућа ОДТ Весна Кривокапић у Никшићу урадила све да истрагу одвуче од полицијских службеника који су претукли нашег сина, породица ће поднети уставну жалбу Уставном суду Црне Горе због неделотворне истраге која је вођена претходних годину дана. Очекујемо да Уставни суд без одлагања узме жалбу у рад, утврди повреду и, према до сада успостављеној пракси, наложи тужилаштву промптно поступање у правцу идентификације учинилаца злостављања малолетника, поручује Миле Цицмил.

- Ја сам и данас убеђен да је то био покушај убиства од стране полицијских службеника који су спречили окупљени грађани, што се доказује начином наношења бројних повреда у пределу главе и тела. Због свог и све деце смо одлучни у намери да процесуирамо овај зверски напад. Нажалост, суочили смо се са системом који је годинама усавршаван како би се голом силом жртве ућуткивале и прогониле. Исте вечери кад је дете претучено отишли смо у Ургентни центар. У амбуланти нас је дочекао, ни мање ни више него високи ДПС функционер и директор Опште болнице лично, др Ашанин, који је све урадио да умањи дететове повреде приликом прегледа, а који преглед је иначе и обављен уз надзор полицајаца. Као искусни судски вјештак је знао да нас тиме у старту онемогућава да повреде касније докажемо. Истовремено је потписао лажно да је прегледао једног од полицијских службеника којем је установио и прецизно описао наводну повреду. По нашој пријави злостављања мој син  је добио статус оштећеног и предмет је додељен у рад тужитељки Кривокапић. Одмах затим тужитељка доноси одлуку да формира предмет у којем је он окривљен јер је наводно гађао каменом полицајца. Она паралелно поступа у оба предмета, а ми бивамо изложени мучном поступку извртања стварности, као да нам није довољно било бриге о повређеном детету - каже Цицмил.

- Поступак у којем је жртва оштећени тапка у месту ево годину дана, па нема одговора на питања ко, зашто и по чијем налогу је дете претукао. У другом поступку тужитељка је показала агилност како би жртву представила криминалцем. Међутим, „проблем“ се јавио када часни полицајци пред тужитељком нису потврдили лажну изјаву колеге да га је дете гађало каменом. Таман кад смо мислили да тужитељка ипак мора и формално одбацити пријаву, она се досетила да узме налаз др Ашанина који гласи на полицијског службеника и прихвати га као једини али довољни доказ да оптужи жртву да је нападач.

Фото: В. К.

Цицмил подсећа да су  поднели пријаву против др Илије Ашанина због злоупотребе положаја која такође завршава код тужитељке Кривокапић “иако у ОДТ-у у Никшићу поред ње постоји још најмање седам државних тужилаца”.

- У међувремену су нас контактирали грађани упозоравајући да је супруг тужитељке Кривокапић на једној од руководећих позиција у болници, односно да док она води поступак против др Ашанина, исти др Ашанин њеног супруга поставља за члана комисије која учествује у поступцима тендерских набавки. О свему наведном обавештавамо и Тужилачки савет који бира да се прави мртав и никада нас не удостоји одговора. И сада, након свега, питам – ко би се могао одважити да потражи правду било где у Црној Гори, кад ево личним примером сведочимо да се од тужилаца са специјалним задацима не може побећи? Људи из међународних организација са којима смо причали остају у неверици, док не остваре увид у документацију и лично се увере - наглашава Цицмил.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)