КАТАНАЦ НА ПОЗАЈМИЦЕ? Бура због Предлога закона о одлагању плаћања кредитних обавеза, стране банке запретиле да ће престати да раде

В. К. - З. З.

15. 05. 2021. у 07:39

ПРЕДЛОГ закона о одлагању плаћања кредитних обавеза који је предложила Социјалдемократска партија наћи ће се на скупштинској расправи следеће седмице и већ је изазвао велику пажњу банака које послују у Црној Гори, Удружења банака, Савета страних инвеститора и Централне банке Црне Горе.

КАТАНАЦ НА ПОЗАЈМИЦЕ? Бура због Предлога закона о одлагању плаћања кредитних обавеза, стране банке запретиле да ће престати да раде

Фото архива

Банкари сматрају да би евентуално усвајање овог закона угрозило банкарску и финансијску стабилност. Њиме се предвиђа да се на шест месеци, од 1. маја, одложи плаћање свих кредитних обавеза банкама по основу главница, камата, затезне камате, накнада и другог, чиме би банке у овом периоду остале без најзначајнијих прихода. Стране банке запретиле су да ће престати да раде и одобравају кредита на пола године, ако предлог буде усвојен.

Предлагачи закона посланици Рашко Коњевић и Драгиња Вуксановић Станковић у образложењу су навели да се законом жели помоћи и грађанима и привреди како би се смањиле последице економске кризе изазване пандемијом вируса корона.

- Банке су у 2019. и 2020. оствариле нето профит од скоро 70 милиона евра. За 14 месеци скоро 22.000 људи је остало без посла. Плаћамо најскупље накнаде и камате банкама - казао је Коњевић у Скупштини Црне Горе.

Економски аналитичар Предраг Дрецун и дугогодишњи извршни директор појединих банака у Црној Гори каже, за "Новости", да би усвајање овог закона имало негативне последице по банке.

- Треба имати у виду прошлогодишњи мораторијум на кредите који је подзаконским актом уредила Централна банка и није био у класичном смислу мораторијум, јер су банке након истека од три месеца профитирале зарачунавајући припадајуће камате. По мени, овакви закони се не могу предлагати фронтно, претходно се мора урадити анализа. Искрено, овде не препознајем добру намеру предлагача, већ сакупљање политичких поена - рекао је Дрецун.

У међувремену су одржавани онлајн састанци и упућивана писма Скупштини, Влади, ЦБЦГ, ММФ-у и амбасадама држава чије банке послују у Црној Гори. Из Централне банке саопштавају да су укупни ануитети 31. марта ове године на месечном нивоу износили око 100 милиона евра.

- То значи да би максимални негативан ефекат на ликвидну позицију банака, у периоду од 180 дана, могао да износи око 600 милиона евра. Тачан негативан ефекат ће на директан начин зависити од броја поднетих захтева за успостављање мораторијума, па би нпр. 80 одсто успостављених мораторијума подразумевало негативан ефекат од око 480 милиона евра. Ефекти тих мера били би потпуно супротни, продубили би кризу јер би банке смањиле кредитирање - упозоравају из ЦБЦГ.

НЕТО ДОБИТ

ИЗ ЦБЦГ наводе да је нето добит банкарског сектора на крају прошле године износила 22 милиона евра.

- Уколико би остварене годишње приходе из 2020. умањили за 75 милиона евра, наведено би утицало на пословање са губитком од преко 50 милиона евра на нивоу система и дало негативан ефекат на капитал и сопствена средства банака у истом износу, чиме би била онемогућена подршка ликвидности становништву и реалном сектору који тек треба да се опоравља - оцењују банкари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)