ПОЗИТИВНО ОЦЕЊЕН ПРЕДЛОГ: Спомен обележје великом уметнику Урошу Тошковићу у Бару

Б.Дабић

14. 05. 2021. у 16:43

ВЛАДА Црне Горе позитивно је оценила предлог Општине Бар да се подигне спомен-обележје Урошу Тошковићу (1932 – 2019), великом уметнику међународног реномеа, великом сликару и цртачу. Урош Тошковић један од највећих црногорских, али и европских уметника.

ПОЗИТИВНО ОЦЕЊЕН ПРЕДЛОГ: Спомен обележје великом уметнику Урошу Тошковићу у Бару

Фото: Новости

- Увидом у достављену документацију Општине Бар, Министарство просвете науке културе и спорта је размотрило и позитивно оценило, односно констатовало да се предметно спомен-обележје може подићи пре истека законског рока, те сачинило предлог Влади Црне Горе на сагласност, у складу са законским прописима, одлука је црногорске Владе.

Одредбама члана 9 ст. 2 и 3 Закона о спомен-обележјима, прописано је да се спомен-обележје истакнутој личности не може подићи пре истека рока од 20 година од дана када је лице умрло. Изузетно, уз претходну сагласност Владе Црне Горе, спомен-облеежје за значајни догађај или истакнутој личности може се подићи и пре истека прописаног законског рока.

Живот црногорског уметника Уроша Тошковића био је необичан. Увек ексцентричан, како у изгледу и понашању, тако и у сликарству, уметник је створио засебан, особен идентитет кроз посебан приступ уметности, моделима и свакодневним ситуацијама које је, пре свега, цртао.

Рођен је 19. новембра 1932. године у "каменој пустињи" Братоножића на Пелевом Бријегу. Из Црне Горе је дошао у Београд на студије, где је уписао Академију ликовних уметности. Дипломирао је у класи професора Марка Челебоновића.

Године 1956. добио је стипендију француске Владе и отишао у Париз где је живео све до 1979. Тамо се дружио са Белмондом, Де Сиком, Сартром, а радио је и са Пикасом, Далијем, Јонеском и другима.

Остало је записано да је Пикасо желео да купи један његов цртеж, а Урош је у свом стилу рекао: "Извини, ја сам скуп за тебе".

У Београду, био је један од оснивача друштва пријатеља "Балтазар", заједно са Леонидом Шејком, Синишом Вуковићем, Миром Главуртићем, Ољом Ивањицки и другима. Ова екипа је касније постала уметнички покрет "Медиала", а Тошковић је с њима почео да излаже од 1960. године.

Са Дадом Ђурићем, Шејком, Вуковићем проводио је много времена - цртајући, шетајући, смејући се.

Тошковић је често целе дане и ноћи проводио радећи, трудећи се да усаврши свој стил, уједно се окренувши аскетским мотивима. Поједини савременици су тад незванично рекли да је Урош, кад се селио за Париз, оставио пун камион цртежа за собом. Са највишом оценом је завршио француску Школу лепих уметности у класи професора Мориса Бријасона.

У Паризу није живео романтично, већ на обалама Сене са другим сликарима, проституткама, просјацима. Одлазио је и у Њујорк, Калкуту и Трст, али је увек живео аскетски. Барани памте великог уметника који је на барској риви проводио време живећи аскетским животом.

Преминуо је 3. марта 2019. у Подгорици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)