ХОЋЕ ЛИ ЦРНА ГОРА ОСТАТИ БРОЈ 1. НА СРПСКОЈ ЛИСТИ: Погледајте какве су цене и шта кажу грађани Србије да ли ће тамо да летују?

Novosti online

10. 05. 2021. у 22:50

ЦРНА Гора је најпосећенија српска дестинација већ деценијама уназад, а нарочито током летње сезоне, показују подаци.

ХОЋЕ ЛИ ЦРНА ГОРА ОСТАТИ БРОЈ 1. НА СРПСКОЈ ЛИСТИ: Погледајте какве су цене и шта кажу грађани Србије да ли ће тамо да летују?

Фото: ЈутјубПритскрин/ Vijesti Online

Прошле године је због короне у ову земљу отпутовало 20 пута мање Срба, али сада се многи надају да ће се ове године све вратити на старо.  

Летовање у Црној Гори многима је традиционално пошто се тамо "осећају као код куће", сматрају ову варијанту најјефтинијом и тамо имају велики број родбине и пријатеља. С друге стране, има српских туриста који су одлучили да црногорска летовалишта замене грчким, турским, египатским и албанским, јер сматрају да за исти новац могу да добију - бољу услугу.

Угоститељи и туристи одговорили су какве су цене смештаја, хране и ресторана у Црној Гори, које су предности ових летовалишта и зашто има оних који кажу да су заувек променили дестинацију.

КАКВЕ СУ ТРЕНУТНО ЦЕНЕ СМЕШТАЈА?

Према речима власника апартмана у Црној Гори, сезона је тек почела и ништа се битно није променило у односу на прошчу годину, мада се примети благи пораст гостију из Србије, у односу на прошлу годину. Смештај у Црној Гори током прошле године знатно је појефтинио и чак и у најпознатијим летовалиштима попут Будве, смештај може да се нађе по цени од 15 евра.

Фото Д. Миловановић

- У зависности од дестинације и категорије цене приватног смештаја крећу се од пет до 25 евра. Цене бољих смештаја крећу се око 350 до 400 евра за седам дана. То је цена за апратмане ближе плажи за две особе. Осим тога, цене у Херцег Новом и Котору од прошле године су снижене и смештај може да се нађе по цени од 120 евра за седам дана, такође за двоје. То су солидни смештаји, пристојни, ништа луксузно. Најповољније су куће, које се издају обично за четворо или петоро људи и коштају их око 15 или 20 евра по дану - каже власник смештаја у Херцег Новом Вања Милојевић.

Цене у кафићима, ресторанима и маркетима у Црној Гори углавном су сличне као што су биле претходних година и пандемија није променила много тога.

- То значи да ћете у продавници воду платити 0,5 евра, сокове нешто мало више од тога, пиво нешто мање од један евро. То су цене мање више свуда у Црној Гори. Цене пића у ресторанима су око један до два евра за еспресо или нес кафу, сокови коштају око 2,5 евра, док је вода најјефтинија. У ресторанима риба кошта око 10 евра, паста и шпагете између шест и осам евра, док су бифтеци око 20 евра. Наравно, све то је јефтиније у самопослузи - каже Вања.

Д. Миловановић

"НИЈЕДНА ЕГЗОТИЧНА ДЕСТИНАЦИЈА НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ ЦРНУ ГОРУ"

Милица Вићеновић (37) каже да у Црној Гори летује већ годинама уназад и да се тамо осећа "домаћом", за разлику од свих других земаља.

- То је за мене прави одмор. Имам тамо родбину, пријатеље које годинама познајем и сваке године останем бар по месец дана. Ниједна егзотична дестинација то не може да замени. Мислим да смо врло слични менталитетом, да су нам исте врлине и мане, тако да не стоји ништа што замерају Црногорцима као угоститељима, јер смо ми у Србији исти такви - ноншалантни, опуштени, нисмо много вредни и педантни, већ више волимо да уживамо. Осим тога, мислим да је Црна Гора најлепша држава на свету, да има најлепше море и природу. Онакав контраст планина и мора на тако малом простору нема нигде - каже Милица.  

"НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ НИКАД ВИШЕ"

Ипак, има и оних који мисле другачије и који тврде да су "бачене паре" ако летујете у Црној Гори, јер, иако је море и природа лепо, ништа није искоришћено како треба и лоша услуга се види од смештаја, преко ресторана и таксија.

Фото Д. Миловановић

- Прво што ми смета је ђубре на плажама и улицама, чак и у строго туристичким деловима. Друго, услуга у рестрорану често није на нивоу, конобари вас често не констатују, дешавало се да у сред плаже у Будви у кафићу немате леда. У Котору су ми цезар салату послужили са великим комадима сланине која није била јестива, наплатили то 20 евра у ресторану који је по башти деловао луксузно, док су девојци од две кугле сладоледа, промашили једну врсту, па смо то чекали 20 минута. Све су то можда ситнице, али када видите да никога тамо не интересујете, да се нико не потруди да вас услужи, а ви на то дајте своју уштеђевину за коју сте радили целе године, онда кажете - ићи ћу негде другде, где ћу се осећати као поштовани туриста, али никад више у Црну Гору -каже Марко Мијајловић (29).

Уз то, он је као ману црногорских летовалишта навео то што је услуга прескупа, што су плаже често прљаве и што се сунцобрани, лежаљке и кафа на плажи наплаћују парепрено.

Фото: Б. Дабић

ОЛАКШИЦЕ У СЛУЧАЈУ ЗАРАЗЕ КОРОНОМ

Да подсетимо, као једна од мера за повећање броја туриста, у сусрет туристичкој сезони у Црној Гори финализовани су здравствени протоколи, а Влада је донела одлуку да се страним туристима који се разболе од ковида 19 за време боравка у тој земљи омогући болничко лечење о трошку Црне Горе.

- ПЦР тестирање ће се, у случају да је туристима потребно за повратак у своју земљу, несметано обављати у Црној Гори на два паралелна начина - један ће бити организован уз помоћ Института за јавно здравље Црне Горе и вршиће се бесплатно, а туристи ће имати на услузи и могућности израде тестова и у приватним лабораторијама - рекла је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Сви хотелијери ће 10 одсто капацитета наменити за евентуалне случајеве оболевања од ковида-19, најавила је такође Боровинић Бојовић. На снази остаје мера о уласку у Црну Гору без теста држављанима Србије, Хрватске, БиХ, Русије, Белорусије, Украјине и Албаније.

Фото: В. Н.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Solomon

11.05.2021. 01:56

Tendenciozno napisan tekst! Poslednjih godina išao sam u Crnu Goru, ali je 70% turista iz Srbije išlo u Grčku ili negde dalje. Niti su Srbi hteli u CG, niti su Crnogorci baš voleli da im mi dođemo. Uglavnom je tamo bilo Rusa, Ukrajina...

Zoran

11.05.2021. 07:34

Не бојкотујем никога,само нећу да размишљам о тамошњим будалама када се са децом појавим у возилу са српским таблицама или када говорим екавицом.Сигуран сам да ће немци,енглези, американци,албанци,хрвати итд напунити обале у Ц.Г. и да ће нормални људи тамо имати од чега да живе.

Rade

11.05.2021. 07:47

Da mi još plate ne bih letovao u Crnoj Gori. Sit sam ih za ceo život...Grčka je milion puta bolja i povoljnija destinacija od Crne Gore. Te priče, kao braća smo, dok ti ne uzmem pare, drugome neka crnogorci pričaju, meni više ne...

Razuman Srbin

11.05.2021. 11:54

Ne pada mi na pamet ni besplatno da letujem u Crnoj Gori. I tako bi me koštalo više para i živaca i dostojanstva nego bilo koja druga destinacija (Hrvatska se naravno isključuje- tamo je rizik po Srbe van konkurencije).

Zvonko mitič

11.05.2021. 16:21

Crnogorac sam...živim u Nišu.....ali....nikada više u Crnu Goru kao turista....za isti novac Grčka je zakon....a i moja braça Crnogorci su se obrukali...u mnogo mnogo stvari...neka im služi na čast...možda dodjem i svratim u CG ali to nije više to...kada te rodjeni brat izda i proda jednom to se ne može zaboraviti...zbogom Montenegro...ne sekirajte se doçi če vam nova braća Albanci sa kosova ali JA NE....