ЧИСТА ДРЖАВА и ОБРАЗ: ГИ "Сачувајмо Сињајевину" незадовољна ћутањем Владе о војној бази

М. СЕКУЛОВИЋ

11. 05. 2021. у 06:34

ГРАЂАНСКА иницијатива "Сачувајмо Сињајевину" организоваће 21. маја акцију чишћења на Сињајевини и у Даниловграду, у којој ће учествовати све друштвено одговорне организације цивилног друштва и појединци, који су позвани да тога дана у својим срединама организују акције уклањања комуналног отпада са локација које саме изаберу у својим градовима.

ЧИСТА ДРЖАВА и ОБРАЗ: ГИ Сачувајмо Сињајевину незадовољна ћутањем Владе о војној бази

Фото ГИ "Сачувајмо Сињајевину"

- Слоган акције је "Чиста држава - чист образ", а повод за њено организовање је обележавање друге годишњице од првог протеста који смо имали у знак противљења да се наша планина претвори у војни полигон, који је одржан 19. маја 2019, као и три године од марша за одбрану Сињајевине који је одржан 2018. године - саопштено је из ГИ.

- Ове године смо одлучили да наш протест, због тога што је још на снази одлука о проглашавању Сињајевине за војни полигон, изразимо кроз показивање бриге о нашој држави на делу, а како бисмо омогућили да наша планина спремно дочека туристе, али и да подстакнемо друге да поводом Дана независности среде своје градове. На овај начин желимо да изразимо неслагање са политиком прошле, али и нове владе, која још није поништила одлуку о војном полигону на Сињајевини.

МИНИСТАРКА

ОДМАХ по започињању мојих дужности министра одбране, проверићу сву документацију и планове у вези са Сињајевином, а врло радо, чим се укаже прилика, заједно са колегама посетићу наш природни бисер и поразговарати са мештанима. Овако се после избора Владе Црне Горе јавности обратила министарка одбране Оливера Ињац.

"Сачувајмо Сињајевину" мотри на потезе нове Владе Црне Горе, посебно након последње изјаве министарке одбране Оливере Ињац да Влада "још разматра употребу полигона на Сињајевини".

Фото ГИ "Сачувајмо Сињајевину"

- Војска Црне Горе неће реализовати војну вежбу на Сињајевини, која је била планирана да се изведе од 17. маја до 2. јуна, имајући у виду да Влада Црне Горе још разматра употребу полигона на Сињајевини - саопштено је из Министарства одбране.

- Након процене свих сегмената, узимајући у обзир чињеницу да формирање полигона за потребе Војске захтева мониторинг како војних, тако и цивилних сегмената, укључујући и сегмент заштите животне средине, биће донета коначна одлука о формирању полигона за потребе Војске Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)