ИЗБОРИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Први резултати потврдили - Мило и ДПС одлазе у историју! (ФОТО)

Новости Онлине/В.В.

09. 05. 2021. у 07:13 >> 23:48

У ХЕРЦЕГ Новом су завршени локални избори и, према првим резултатима, ДПС Мила Ђукановића одлази у политичку историју.

ИЗБОРИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Први резултати потврдили - Мило и ДПС одлазе у историју! (ФОТО)

Фото: Новости

У седам сати јутрос  су била отворена сва бирачка места, а на 51 месту право изјашњавања имало је 25.590 грађана са правом гласа.

Нови сазив локалног парламента имаће 35, уместо досадашњих 34 одборника.

Бирачка места била су отворена до 20 сати, а изборни процес завршен је, без икаквих инцидената, уз строго поштовање  епидемиолошких мера.

23:48 Најубедљивији пораз ДПС очекиван, чекају се коначни резултати

-Према резултатима који још нису коначни Демократе ће са коалиционим партнерима имати десет одборничких места, Новска листа и ДФ по 7, ДПС 6 а са коалиционим партнером у прошлом мандату имао је чак 13 одборника. Овај резултат је нешто што је била наша пројекција, нешто што смо очекивали, Херцег Нови је још једном победио - поручио је Стеван Катић, лидер коалиције "Ни лијево ни десно – правац Нови".

Према његовим речима сада чекају коначне резултате и почињу преговоре за формирање нове власти.

Фото: В. В.

23:40 Разговори са свима, сем са ДПС

Др Тамара Вујовић из коалиције "Ни лијево ни десно – правац Нови" рекла је да ће наредних дана разговарати са свима о формирању нове власти, осим са ДПСом.

23:27 Новска листа: Имамо сигурних седам мандата

Док се чекају званични резултати глсасња у Херцег Новом, највеселија је атмосфера у просторијама Новске листе. Челник ове грађанске групације која је храбро и једина самостално изашла на изборе др Саво Марић подсетио је да су кампању водили отвореног срца И искрено, никога нису убеђивали И поткупљивали И то су Новљани препознали.

- Имамо сигурних седам мандата ако буде више нећемо се љутити, нашалио се др Марић, а пад ДПСа оценио као нормалан след догађаја, посебно у Херцег Новом у коме је ДПС губио две деценије.

Фото: В. В.

23:15 Последњи ударац диктаторском ДПС режиму: Стеван Катић прогласио победу у Херцег Новом

Носилац листе "Ни лијево, ни десно - правац Нови", демократа Стеван Катић, прогласио је вечерас победу на локалним изборима у Херцег Новом.

Катић је рекао да "Демократска партија социјалиста нестаје са политичке сцене", пренеле су подгоричке „Вијести“.

- Нека се радује Херцег Нови и читава Црна Гора - рекао је Катић.

Фото: В.В.

Претходно је лидер Праве Црне Горе Марко Милачић саопштио да је према пројекцијама те странке, коалиција "Ни лијево, ни десно. Правац Нови" освојила 37,8 одсто гласова, односно 10 мандата.

ДПС је у односу на резултат из 2017. пала за 30 одсто и има испод 3.000 бирача у овом тренутку и то је кључна порука коју је Херцег Нови послао - казао је Милаћић.

Рекао је да је коалиција За будућност Херцег Новог и Боке освојила 19,81 одсто гласова или седам мандата, коалиција "Европски тим за Херцег Нови" окупљена око ДПС 19,1 одсто, односно шест мандата, Права Црна Гора 5,1 одсто односно један и два мандата, Новска листа седам мандата и УРА 8,13 одсто, односно два мандата.

Он је казао да је овај резулатат очекиван и да су то биле пројекције Демократа.

22:45 ДФ задовољан резултатима избора

Носилац листе "За будућност Херцег Новог и Боке" Иван Отовић казао да је још рано причати о начину расподеле будуће власти.

Фото: В.В.

Он је казао да су у коалицији задовољни резултатима избора.

- Главна порука избора у Херцег Новом је да је ДПС послат у прошлост - рекао је Отовић. 

21:10 Први резултати избора

На 76 одсто обрађаних гласова, према пројекцији коалиције “Ни лијево, ни десно - правац Нови” ова листа је освојила нешто више од 28 посто гласова, док је коалиција “Европски тим за Херцег Нови” освојио 21 одсто, “За будућност Херцег Новог” - 19 одсто, Новска листа 19 , УРА - 7 одсто и Права - 4 одсто.

На једном мањем бирачком месту ДПС није имао ни један глас, а са претходних 12 пао је на основу досадашњих резултана на осам мандата.

На првој конференцији за новинаре Иван Отовић  носилац листе Коалиције За будућност Херцег Новог и Боке саопштио је да ће имати и много бољи резултат него на локалним изборима 2017. Године.

- Дан у Херцег Новом је протекао мирно. Остварићемо много бољи резултат него 2017. године. Идемо заједно до још једне велике победе, казао је Отовић. Подсећамо, Коалицију За будућност Херцег Новог и Боке чине ДФ, СНП и Радничка партија. 

Према првим незваничним резултатима који су пристигли са четири бирачка места, ДПС убедљиво губи у Херцег Новом.

На бирачком месту Поди 2, где је ДПС традиционално добро стајао, данас су освојили 74 гласа, док су остали актери изборне трке узели преко 350 гласова.

И на остала три бирачка места, ДПС је лоше прошао, а добар резултат на свим тим местима освојила је Новска листа.

Добар резултат на тим бирачким местима оствариле су коалиције око ДФ-а и око Демократа.

20:55 Изјаве носилаца листа

Др Саво Марић, на челу Новске листе која је једина самостално  изашла на локалне изборе, а претходне четири године партиципирала у власзи, каже да су добро радили у претходне четири године И то су И грађани  препознали.

-Наша кампања је била изузетно фер, коректна и маштовита, наишла  је на добар пријем поготово код млађих суграђана и мислим да реззултат неће изостати.

Носилац листе „Црно на бијело – Може бокешки" др Драшко Рашковић очекивао је да  грађани масовно изађу на биралишта и дају свој допринос да наш град буде бољи, да буде европски и зелени град. -Сигуран сам да ће сви учесници својим понашањем дати допринос да изборни процес протекне онако како доликује Херцег Новом, културно и цивилизовано, једном речју бокешки, рекоа је др Рашковић.

Уз честитке поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе, носилац листе  Европски тим за Херцег Нови  др Предраг Дабовић истакао је да су  задовољни кампањом.

- Водили смо једну позитивну камапњу па су И очекивања  јако добра и позитивна.

Фер и коректне изборе али и добру излазност очекивао је и Милан Зарић – први на листи Прави Нови –Марко Милачић

-Очекујем да ће Новљани изаћи у великом броју. Херцег Нови и Новљани дали су велики допринос у одбрани светиња и заслужили су да ово протекне у фер и коректним условима, посебно на највећи дан у историји човечанства, Дан победе над фашизмом.

20:40 Незнатно мања излазност него 2017. године

Улица у којој се налазе готово сви изборни штабови затворена је за саобраћај.

За саобраћај је, из безбедносних разлога, затворен и центар града.

Демократска Црна Гора саопштила је да је до 20 часова излазност 66,37 одсто или 16.984 бирача.

Излазност на локалним изборима 2017. године до 20 часова износила је 66,95 одсто или 16.689 бирача.

20:00 Затворена бирачка места

Без тензија, проблема и неправилности завршен је изборни дан у Херцег Новом. До 19 сати гласало је 16 575 Новљана од 25 590 грашана са правом гласа. Очекују се резултати, а до тада током дана забележене изјаве о очекивањима на овим локалним изборима.

Након што је јутрос гласао председник Херцег Новог, носилац изборне листе "Ни лево ни десно - правац Нови", Стеван Катић, рекао је да ће Херцегновљани потврдити  оно што су потврђивали  и претходних година, а то је убедљива победа  над оним што смо имали у претходних 30 година. Питање је само  колика ће та разлика да буде. Коалиција "Ни лијево ни десно-правац Нови Нови" очекује убедљив тријумф, рекао је Катић.

Након добро вођене и афирмативне предизборне кампање и у коалицији "За будућност црне Горе и Боке" очекују изванредан резултат каже Иван Отовић.

-Верујемо да ће нам грађани Херцег Новог поклонити поверење и сутра ћемо заједно са нашим коалционим партнерима већ да почнемо да радимо на побољшању услова живота свих наших суграђана и  да Херцег Нови крене, да развија и опоравља  прво  туризам па све остало.

 - Сви треба да испоштујемо своју грађанску обавезу и гласањем за најбоље помогнемо да Херцег Нови врати свој сјај. Тај сјај се огледао у неком временском периоду када ја памтим Херцег Нови као уметнички, културни, стваралачки центар и тај сјај ћемо вратити - рекао је новинарима, након што је гласао у Бијелој, премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

19:35 До 19 часова излазност 63,31 одсто

Демократска Црна Гора саопштила је да је до 19 часова излазност 63,31 одсто или 16.200 бирача.

Нови пресек биће саопштен у 19:30 сати. У међувремену из аналитичког тима Праве Црне Горе обавестили су да је излазност до 17 сати 54,94 одсто.

18:10 До 18 часова гласало 58,70 одсто бирача

Демократска Црна Гора саопштила је да је до 18 часова излазност 58,70 одсто или бирача 15.021.

Фото: Новости

Излазност на локалним изборима 2017. године до 18 часова износила је 58,31 одсто или 14.534 бирача.

17:20 - Излазност до 17 часова

Аналитички тим Праве Црне Горе у Херцег Новом саопштио је да је излазност у Херцег Новом до 17 часова 54,94 одсто.

Према подацима Праве право гласа до 17 часова искористило је 14.049 бирача.

16.30 - Излазност до 16 часова

Аналитички тим Праве Црне Горе у Херцег Новом саопштио је да је излазност у Херцег Новом до 16 часова 52,05 одсто.

На локалним изборима у Херцег Новом до 16 сати гласало је 13.319 гласача, односно 52 одсто, подаци су Општинске изборне комисије (ОИК).

- Неких значајнијих неправилности није било. Макар не оних који би утицали на регуларност избора, што доказује да ОИК није до сада примила ниједан приговор. Надамо се да ће тако остати до 20 сати - казала је председник ОИК Мирјана Ивановић за агенцију Медиабиро.

15.00 - Излазност до 15 часова већа него 2017. године

Аналитички тим Праве Црне Горе у Херцег Новом саопштио је да је излазност у Херцег Новом до 15 сати 47,8 посто, док је 12.224 искористило своје право гласа.

Демократска Црна Гора саопштила је да је до 15 часова излазност 47,75 одсто или 12.219 бирача.

Излазност на локалним изборима 2017. године до 15 часова износила је 45,2 одсто или 11. 273 бирача.

13.45 - Истекао рок гласања путем писама

У 13 сати истекао је рок за захтеве да се грађани на локалним херцегновским изборима изјасне путем писама.

Колико је таквих захтева било знаће се пошто се преброје гласови, јер ОИК док траје изборни процес те податке не евидентира.

У ОИК нису стигле пријаве неправилности нити проблема који би могли да утичу на регуларност избора, рекла је председница комисије Мирјана Ивановић.

13:30 - Излазност до 13 часова

До 13 сати на локалним изборима у Херцег Новом изјаснило се 10.089 грађана са правом гласа.

То је 39,48 одсто од укупног броја бирача, саопштила је председница ОИК Мирјана Ивановић.

12:40 - Без пријављених неправилности

Председница Општинске изборне комисије Мирјана Ивановић казала је за ТВЦГ да до 12 сати нису имали пријављену ниједну неправилност. Наредни пресек излазности ће саопштити у 13 сати.

12:30 - Гласало 8.542 људи

Демократска Црна Гора саопштила је да је до подне изласност 33,38 одсто.

Према подацима те партије, до 12 часова је гласало 8.542 бирача.

12:20 - Гласали Рашковић и Дабовић

На бирачком месту на Савини гласао је носилац листе „Црно на бијело-Може Бокешки" др Драшко Рашковић, а на бирачком месту Игало 3 носилац листе „Европски тим за Херцег Нови" др Предраг Дабовић.

Фото: В.В.

 

11:45 - Гласао Стеван Катић

Актуелни председник Херцег Новог, носилац листе коалиције "Ни лијево ни десно, правац Нови" Демократска Црна Гора, Стеван Катић, гласао је на бирачком месту у Игалу.

Председник бирачког одбора Милорад Вуковић потврдио је као и остали саговорници да  изборни процес тече без проблема, има и захтева за изјашњавање путем писама, а подсећа да се захтеви могу подносити до 13 сати.

11:40 - Излазност до 11 часова

Права Црна Гора саопштила је да је до 11 сати гласало 25,08 одсто бирача.

Из Демократа су навели да је излазност до 11 сати 25,14 одсто, односно да су гласала 6.434 бирача.

Подсећају да је на локалним изборима 2017. до подне гласало 29,58 одсто, односно 7.374 бирача.

11:30 - Гласао и Саво Марић

Носилац Новске листе Саво Марић гласао је у 11 сати у Игалу.

11.15 - Редови на бирачким местима

На појединим бирачким местима формирали су се редови бирача. Многи су поранили како би искористили своје бирачко право.

- Боље да гласам раније, да што пре осигурамо победу. Покушаће ДПС да угура што више гласова, можда и направе неки инцидент, са њима се никад не зна на чему си, каже један од бирача.

10.50 - Гласао Милан Зарић

Фото: В.В.

 

Милан Зарић, носилац листе коалиције "Прави Нови –Слобода у нашим рукама-Марко Милачић - Права Црна Гора и Група грађана Глас за наш Нови", гласао је на Топлој.

Изборни дан тече без нерегуларности. Грађани све евентуалне неправилности које се односе на изборни процес могу да пријаве позивањем Колцентра на број 19820. Позив је бесплатан.

Фото: В.В.

 

10:15 - Гласало 4.442 људи

До 10 часова на херцегновским локалним изборима изјаснило се 4.442 грађанина, од 25.590 Новљана са правом гласа, информисала је председница ОИК Мирјана Ивановић.

Према њеним речима за сада није пријављена ниједна неправилност.

Фото: В.В

 

10:00 - Гласали Кривокапић, Отовић и Коњевић

На бирачком месту у Бијелој гласао је јутрос премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Своје право да се изјасни искористио је и носилац листе "За будућност Херцег Новог и Боке" Иван Отовић. Он је гласао на Србини.

Фото: В.В.

 

На Србини су три бирачка места. Из бирачких одбора кажу да није било неправилности, гласало је око седам одсто уписаних бирача и поштују се епидемиолошке мере.

Исто је и на бирачким местима отвореним на Топлој где се изјаснио носилац Милош Коњевић, председник Извршног одбора Новске листе и актуелни потпредседник Општине Херцег Нови.

07:00 - Отворена бирачка места

Одзив је за сада осредњи, рекли су нам на бирачком месту у Херцег Новом.

Према речима председнице ОИК-а, Мирјане Ивановић, захтеве за гласање писмом, бирачком одбору на бирачком месту, грашани могу доставити  до 13 сати, а до 20 траје  изборна тишина.

У Херцег Новом, према попису из 2011. године, живи нешто преко 30 хиљада становника од којих се готово половина, 49 посто изјашњавају као Срби.

Црногораца је 33 одсто, а Хрвата два одсто, док је Бошњака, Муслимана, Албанаца мање од једног процента.

Фото: Новости

 

На овим изборима учествује шест изборних листа.

Изборна листа “Новска листа - Наш град, наш брод“, прва је на гласачком листићу.

На другом месту листе је коалиција „Европски тим за Херцег Нови“, а на трећем „Прави Нови, слобода је у нашим рукама“.

Коалиција „За будућност Херцег Новог и Боке“ је на четвртом месту, “Стеван Катић - Ни лијево, ни десно. Правац Нови“ на петом, а коалиција “Др Дритан Абазовић - Црно на бијело - Може бокешки“ на шестом.

Пре неколико дана на једном билборду у Херцег Новом непознате особе исписале су фашистичку поруку "Србе на врбе."

Овај графит узнемирио је становништво, које данас углавном одбија да говори о изборима.

Носилац листе "За будућност Херцег Новог и Боке", коју чине Демократски фронт, СНП и Радничка партија, Иван Отовић рекао је за "Ало" да је уверен да ће ова листа на изборима направити одличан резултат.

- Поносно кажемо да смо део српског народа, да је наш матерњи језик српски и да је наша Српска православа црква - каже Отовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)