ПОВРАТАК БЕЛИХ РОДА У БЕРАНЕ: У граду на обали Лима гнездо на бандери биће станиште и ове године

Милутин Секуловић

01. 05. 2021. у 07:39

КАДА је пар белих рода 6. априла 2012. године "атерирао" на бандеру у Полимској улици у Беранама, мало ко је веровао да ће се оне после одласка крајем лета, поново вратити у град на обалама плаховитог Лима, у који је одмах "дојурио" познати орнитолог Дарко Савељић.

ПОВРАТАК БЕЛИХ РОДА У БЕРАНЕ: У граду на обали Лима гнездо на бандери биће станиште и ове године

Фото М. Секуловић

- Да, то су беле роде, којих у Црној Гори није било готово 120 година - казао је Савељић.

Прошлогодишњи боравак у Беранама и добијање порода, било је једино гнежђење беле роде у Црној Гори, што стручњаке чуди, јер се гнезде у свим суседним земљама у региону. Без обзира на изванредне услове, беле роде нису се гнездиле у Црној Гори, осим што је њихов повремени боравак регистрован на Плавском језеру.

Мужјак беле роде, на "јавном конкурсу" назван Перко Родић, слетео је на уређено гнездо.

СИМБОЛ ПЛОДНОСТИ И СРЕЋЕ

- РОДА је у митологији многих народа симбол плодности. Представља птицу урбаних средина, која се не плаши људи. Од давнина се веровало да роде доносе срећу, плодност и просперитет породици. Зато су их људи охрабривали да се гнезде на њихове домове - каже орнитолог Савељић.

- Рода је симбол чистоће насеобине где се налази њено гнездо.

Дотеривао га је целог дана, а сутрадан је после прелета од неколико хиљада километара из централне Африке, слетела и Перка, која се ових дана без много срама мази са својим "дечаком". Наочиглед Беранаца, који наоружани мобилним телефонима и фото-апаратима, снимају њихову љубавну игру.

Када је у пролеће 2016. у Беране долетео само Перко, Беранци су мислили да се роде више неће враћати у ове крајеве. Његова љубав, витка Перка, по свој прилици скончала је на лету ка Беранама. Људи су из дана у дан хрлили у Полимску и чудили се како Перко истрајава без женке. Када се зашло у дубоку јесен, сви су се забринули. Хладни јануар 2017. и температуре од готово минус 30, Перко је издржао, али првих топлих фебруарских дана, угинуо је на обали оближње Бистрице.

После тога, Беранци више нису очекивали беле роде. А онда, као у филму са срећним завршетком, роде су поново стигле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)