ПОСЛАНИЦА ВЛАДИКЕ ЈОАНИКИЈА: Пут васкрсења је пут радосног живота, чувајмо једни друге, поштујмо медицину

Новости онлине

30. 04. 2021. у 16:31

ВАСКРСЕЊЕ Христово из мртвих главни је догађај и темељ свете православне вере.

ПОСЛАНИЦА ВЛАДИКЕ ЈОАНИКИЈА: Пут васкрсења је пут радосног живота,  чувајмо једни друге, поштујмо медицину

Фото: М.С.

Догодио се у историји, али својим значењем надилази историју и све што се у њој збивало. Осмишљава историју и људско живљење, временско и пролазно прожима вечношћу, облачи нас у нетрулежност.

Прва проповед васкрсења Христовог потиче од анђела, па од жена мироносица и од апостола. За његове ученике важно је било да га виде телесним очима, али још важније да га препознају духовним видом. Света Марија Магдалина при првом виђењу помисли да је градинар, али га препозна тек када је Васкрсли позва по имену. Лука и Клеопа прво мишљаху да је он странац док су с Њиме ишли за Емаус. Радовала су се и горела срца њихова док им објашњаваше Писма, али Га препознаше тек при ломљењу хлеба када се отворише њихове духовне очи. Указујући на предност духовног вида Господ рече свом апостолу Томи, али и свима нама: „блажени који не видеше, а вероваше“, јер је истинска вера духовни вид и унутрашње око душе. Због тога, блаженство духовног виђења и прослављања Христовог васкрсења припада свима хришћанима, од апостолских времена до данас и убудуће. Наша пасхална радост је исте природе и израза као и апостолска, иако нажалост, мањег обима и то само због наше, мање или веће, отуђености од Бога. Иако смо у забрињавајућој мери отуђени овај празник нам враћа истинско осећање да смо деца Божија, синови и кћери Оца нашег небескога, кроз Сина Његовог распетог и васкрслог Исуса Христа.

Своју побједу над смрћу Спаситељ није задржао само за себе него је све верне свих времена и покољења удостојио да буду учесници Његове победе и сапричасници славе Његовог васкрсења. На темељу тог кључног догађаја спасења рода људског засновано је наше заједништво. Заједницу Цркве Божије којој припадамо Свети апостол Павле је сагледао као живи и недељиви организам којем је Христос глава, а ми хришћани његови удови и браћа међу собом. Зато је неприхватљиво да се у Цркви праве поделе и раздори по националној, идеолошкој, страначкој или по било каквој другој основи. Хришћанска љубав превазилази поделе, мири завађене, зацељује братске ране; великодушна је, прашта и не злопамти, изграђује у истини и доброти породичну и сваку другу заједницу, сједињава различито, а од природних разлика међу људима, половима, узрастима чини богатство, хармонију и љепоту људског живота. Непроцењиви дар Божији је саборност верних у Цркви; прожета је благодаћу Исуса Христа, љубављу Бога Оца и заједништвом Светога Духа. То благодатно искуство стичу сви који учествују у светим богослужењима, хране се и освећују Светим Тајнама Христовим. Они се обнављају вечним новинама Божијим.

Светлост Христовог Васкрсења обасјала је све људске голготе и пут свима који страдају, трпе и живе за Име Његово. Зраке Тросунчане Светлости показују пут сваком човеку објављујући славу непролазног Царства Божијег.

Хришћанска победа, обасјана светлошћу која је засијала из Гроба Господњег је доказ ненадмашиве љубави чији је смисао у ослобађању, а не у поробљавању другог. Хришћанин дише истином вере, у безнађу шири наду, у таму уноси светлост. Човек који је обасјан славом васкрсења Христовог постаје неустрашиви сведок непобедиве љубави.

Узносећи свој ум и усмеравајући своје биће ка истини Христовог васкрсења и Божијој љубави, овај свет, наше живљење у њему и односе међу људима можемо да учинимо бољима на шта смо сви призвани без разлике. Блаженопочивши Митрополит Амфилохије, један од највећих сведока васкрсења у нашем времену, подстицао је људе да се такмиче у добру чувајући и изграђујући међусобни мир. Свако другачије надметање или сукобљавање није од Бога, а друштвено је некорисно и штетно. Изграђујмо нашу отаџбину Црну Гору слушајући Светог апостола Павла: „Будите међу собом благи, милостиви, праштајући један другоме, као што је и Бог у Христу опростио вама“.

У ове светле празничне дане са благодарношћу Богу и целом благочестивом народу сјећамо се прошлогодишњих незаборавних литија за одбрану вере, светиња, памћења, части и образа у Црној Гори као народног васкрсења и духовног обновљења. Превазилажење ранијих подела, измирење, свенародна једнодушност, међусобно разумевање су кроз муку, на литијама, стечено духовно богатство које треба чувати по сваку цену.

Васкрсење Христово ослобађа нас од свих страхова, па и оног највећег, исконског, страха од смрти. Нажалост, страх од смрти је у наше дане паралисао и успорио читав свет. Не клонимо духом, положимо своју наду у Бога, чувајмо једни друге, поштујмо медицину као што је поштовао и Свети Сава први Архиепископ српски о чему постоје опширна сведочанства у његовим списима. Узнесимо своје усрдне молитве васкрслом Господу за све оболеле, за хероје нашег времена – лекаре и медицинскио особље и за све оне који негују и храбре болеснике.

Тајна васкрсења Христовог се упечаћује и пројављује у животу верних. Пут васкрсења је пут радосног живота, пут у нови рај, који је испуњен божанственом славом, пут у нови живот достојан човјека. Нека би нас часни оци свештеници, монаси и монахиње, драга браћо и сестре обасјала светлост Христовог васкрсења, да сједињени са Христом у вјечном Царству одбацимо све што нас одгони у таму греховну и одвлачи од Сунца Правде. Објединимо се у вери, добру и љубави да бисмо могли радосно ускликнути: Христос воскресе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)