ПРЕДЛОЖЕН БАНКРОТ ВЕКТРА БОКЕ: Кроз стечај проценити одговорност за пропалу приватизацију

В. В.

22. 04. 2021. у 21:47

ПРИВРЕДНОМ суду упућен је из Управе прихода и царина предлог за покретање стечаја у „Вектра Боки", потврдио је в.д. директора Управе Александар Дамјановић.

ПРЕДЛОЖЕН БАНКРОТ ВЕКТРА БОКЕ: Кроз стечај проценити одговорност за пропалу приватизацију

Фото: В. Вујновић

Објашњено је да је увођење класичног стечаја кроз банкрот могуће ако стечајни дужник поступа супротно плану реорганизације, који има јачину судске одлуке. Привредни суд наредних дана треба да одлучи о овом захтеву. Неизмирене а доспеле обавезе према Управи прихода, како је дефинисано Планом реорганизације, износе нешто више од милиона евра. Одлазак „Вектра Боке" у класични стечај било би корисно садашњим и бившим радницима јер би стекли приоритет у наплати. И Управа прихода могла би да брже наплатити своја потраживања.

Према речима председника НВО „Бивши радници Вектра Боке" Ђорђа Рајака одлуком Уставног суда о измени Закона о стечају из 2018. радници су већ у првом исплатном реду, а то сада само треба озваничити и применити.

– Најбитније је да Пореска управа наплати све што треба да бисмо ми могли остварити право на пензију, остала потраживања и зараде. Има радника којима нису уплаћивани доприноси за по 15 година стажа. Нисмо добили ни отпремнине, па би било добро да се кроз тај нови стечај и ми коначно наплатимо. Друштво нека се даље бави капиталом Боке, казао је Рајак. Додаје и да су поднели иницијативу за састанак са представницима Управе прихода и царина како би се договорили за део радничких потраживања.

Адвокат Јован Пејовић,правни заступник радника, каже да Управа прихода има законско право да покрене стечај али да то не одговора Општини Херцег Нови нити радницима, све док је Блажо Јованић председник Привредног суда.

Пејовић сматра да се Јованић "понаша субјективно и свесно крши закон."

-У Плану реорганизације који је он лично потписао стоји да ће остварена потраживања бити наплатива и да ће доспети крајем календарске године у којој се заврши парница. Општина Херцег Нови добила је парницу против Вектра Боке за два милиона евра. Међутим, председник Привредног суда блокирао је извршење са образложењем да није праведно да се примењује План реорганизације према Општини и радницима него да морају да чекају завршетак специјалног поступка, објаснио је Пејовић.

Са друге стране, истиче Пејовић, постоји оправдана опасност да 24 милиона кредита које је Брковић пребацио на Вектра Боку, буду заостатак имовине ове компаније.

Пејовић сматра да би требало сменити Јованића, утврдити његову одговорност, потом прогласити стечај а кроз тај процесс проценити и одговорност свих који су учествовали у овој неуспешној приватизацији, открити где су паре, и ко је обезбеђивао кредите који нису отплаћивани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)