УЉЕ ОД СТАРЕ МАСЛИНЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ ПОКЛОН: Са дрвета старог 2.240 година убрано 85 килограма плода

Б.Дабић

19. 04. 2021. у 15:27

НАУЧНО је потврђено да Стара маслина у Бару има преко 2.240 година. Иакао је у трећем миленијуму постојања даје плодове. Прошле године са стабла Старе маслине убрано је 85 килограма маслина, од којих је добијено 5,9 литара уља врхунског екстрађевичанског квалитета

УЉЕ ОД СТАРЕ МАСЛИНЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ ПОКЛОН: Са дрвета старог 2.240 година убрано 85 килограма плода

Фото: Б.Дабић

У октобру прошле године организована је прва јавна контролисана берба њених плодова за све маслинаре и љубитеље маслина.


-  Маслиново уље од плодова Старе маслине у Бару, направљено крајем 2020. године, добило је своје посебно издање, којим се на најбољи начин истиче и уважава вредност овог древног стабла и град Бар представља у земљи и свету, наводе из Општине Бар.
Стара маслина на Мировици један је од најпознатијих симбола Бара, а због своје старости и посебност целог региона. Генетским истраживањем Института за шумарство из Истанбула, спроведеним 2015. године, научно је потврђена њена старост од 2240 година.

Стара маслина сорте Жутица посађена 225 година прије Нове ере и данас обилно плодоноси.


Из Општине Бар потврђују да Стара маслина у прошлогодишњем роду дала  85 килограма плода, који је прерађен у строго контролисаним условима, од чега је добијено 5,9 литара уља врхунског екстрадевичанског квалитета, што је и потврђено јавном дегустацијом и органолептичком анализом.

Фото: Б.Дабић

 


-Ова ограничена серија екстрадевичанског уља упакована је у браон боце од 0,25 литара које су смештене у кутији израђеној од маслиновог дрвета. Осим прецизних географских координата стабла Старе маслине и њене утврђене старости, свака кутија обележена је редним бројем пуњења.

Дизајн паковања и етикете поверен је Баранину Огњену Булајићу. Овај ретки производ као симбол града биће коришћен као репрезентативни поклон Општине Бар у међународним контактима, са градовима побратимима, у свечаним и пригодним приликама, с поносом истичу у Општини Бар.


Стара маслина на Мировици у Бару заштићена је законом од 1957. године, а у децембру 2020. проглашена је заштићеним природним добром – Спомеником природе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)