УМЕСТО ПОМОЋИ - БАНКРОТ: Управа прихода предложила стечај за "Монтенегро ерлајнс"

З. З.

15. 04. 2021. у 08:25

УПРАВА прихода предложила је Привредном суду увођење стечаја у "Монтенегро ерлајнсу".

УМЕСТО ПОМОЋИ - БАНКРОТ: Управа прихода предложила стечај за Монтенегро ерлајнс

Архива Новости

То нам је потврђено у институцији на чијем је челу вршилац дужности директора Александар Дамјановић. Радници су очекивали да ће тако важну информацију добити од надлежних институција, а пре свега од Владе, казао је за  Марко Радуловић, председник синдиката.

Према последњим подацима Управе прихода, "Монтенегро ерлајнс" на крају јануара дуговао је држави за порезе и доприносе на лична примања запослених готово 12 милиона евра. Радницима није исплаћено шест зарада, а радни стаж им је неповезан од септембра 2017. Очекивали су запослени, каже Радуловић, да се остваре најаве Владе о исплати једнократне помоћи. Испоштовали су, наводи инструкције ресора на чијем је челу Милојко Спајић.

- Међутим до данас у Министарству финансија и социјалног старања није пронађен правни модел да се исплати једнократна помоћ запосленима који су већ месецима на рубу егзистенције - прокоментарисао је председник синдиката.

ЗАПОШЉАВАЊЕ

О ЗАПОШЉАВАЊУ дела запослених у новооснованој компанији To Montenegro, Радуловић каже, да је мали број таквих, углавном људи који имају лиценцу или су радили у оперативним службама. Са њима се, потписују уговори о раду на месец или три. Очекује да ће запослење наћи већи број радника МЕ када нова авио-компанија набави авионе и успостави редовне летове.

Према закону о стечају запослени су у првом исплатном реду. Радуловић каже да су прописи јасни, али ипак сумња у крајњи исход.

Ако Привредни суд уважи иницијативу Управе прихода и уведе стечај у "Монтенегро ерлајнсу" радници ће, а сада их је 400, део потраживања добити из стечајне масе од продаје имовине компаније, а део остварити преко Фонда рада. Након исплате запослених, према Закону о стечају, у другом исплатном реду је држава, а укупан дуг на крају прошле године достигао је 110 милиона евра.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)