КИНА ЗБОГ ДУГА УЗИМА ОБАЛУ ЦРНОЈ ГОРИ? Из Европске комисије поручили Подгорици да они неће отплаћивати њихове кредите

В. КАДИЋ - З. ЗОРИЋ

14. 04. 2021. у 22:17

АКО се не нађе решење за отплату дуга, који износи готово милијарду долара, настао због изградње деонице ауто-пута, Црна Гора би се према Кини могла наћи у истој ситуацији као што се пре неколико година нашла Грчка, када је Пекинг преузео луку Пиреј!

КИНА ЗБОГ ДУГА УЗИМА ОБАЛУ ЦРНОЈ ГОРИ? Из Европске комисије поручили Подгорици да они неће отплаћивати њихове кредите

Фото В. К./Срђан Перић

За 42 километра у беспућу, од Смоковца до Матешева, иначе најтеже деонице будућег ауто-пута Бар - Бољаре, Монтенегро ће по првом уговору коштати 809 милиона долара, приде најмање 90 милиона због приступних путева, електро и водоводних мрежа уз саобраћајницу и тако све на корак до енормне цифре са девет нула.

Европа, како сада ствари стоје, није расположена да помогне ђетићима, што ће, ако до краја остану доследни, омогућити Кини да на рачун дугова преузме највећи део најлепшег дела црногорске обале, од Велике плаже у Улцињу, па све до "невесте Јадрана" у Бококоторском заливу!

Известилац Европског парламента за Косово и Метохију Виола фон Крамон критиковала је одлуку ЕУ да не помогне Црној Гори у отплати задужења према Кини. Фон Крамонова је позвала ЕУ да "два пута размисли" о могућој "стратешки лошој одлуци".

 - Корумпирани лидери као што је Мило Ђукановић експлоатисали су државу годинама. Сада нова власт мора да реши финансијске дугове. ЕУ је већ једном направила грешку у Грчкој и Кина је преузела луку Пиреј. Сада се то може догодити са већим делом црногорске обале - написала је Фон Крамонова на "Твитеру".

Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић недавно је затражио од ЕУ помоћ за отплату кредита који је Црна Гора узела од кинеске банке за изградњу првог дела деонице аутопута Бар - Бољаре. Из Европске комисије су поручили да "неће отплаћивати дугове Црне Горе".

Аналитичар професор Срђан Перић каже, за "Новости", да је Црна Гора економија која нажалост нема моћ да без проблема отплати дуг од 944 милиона долара и сваки покушај његовог премошћавања другим средствима ће бити мукотрпан.

 - Сличних примера има и на другим континентима. Џибути у Африци и сри Ланка у Азији узимали су велике кредите од Кине и када су имали проблем да их врате, Кина би преузимала управљање инфраструкутрним ресурсима тих земаља - каже Перић. - Легитимно је да Кина има своје стратешке планове, али је проблем што ми не разумемо своје могућности. Бивша власт је негирала сва упозорења о ризику, о томе који се објекти подразумевају у градњи, па смо и пре отплате дуга имали додатне трошкове за "инфраструктуру" за воду, струју, чак и петљу. Иначе, у случају спора одлучивала би арбитража у Кини.

Перић каже и да постоје само два излаза која су повољна за Црну Гору: или да се нађе оквир за неку врсту склапања финансијског аранжмана који би ово кредитно оптерећење диверзификовао, а тиме и отклонио претњу евентуалне арбитраже, а други, много тежи, да се покрене економија и дође до тачке када ће имати потенцијал да сервисира државни буџет на начин да се из њега несметано може враћати овај кредит.

ПРЕТЊЕ МИНИСТАРКИ

МИНИСТАРКА здравља докторка

Фото В. К./Срђан Перић

 

пријавила је полицији да је на приватну мејл адресу добила поруке претеће садржине. Према нашим сазнањима, мејл није потписан, а послат је са адресе која је отворена за једнократну употребу. У ружном контексту помињу се њена деца и отац. Министарки Боровинић Бојовић се прети да ће она "бити прва особа коју ће посетити" и која ће "морати да плати". Министарка за сада не жели да коментарише претње којима је изложена, али су њени сарадници у овом ресору "Новостима" потврдили да докторка јесте забринута за безбедност, нарочито своје породице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Stalno se piše i govori o korumpiranim liderima (znaju se imena svih ljudi), a niko u zatvoru nije završio. Grozno po narod i budućnost. Isti ti "lideri" u prvi plan stavljaju čast, dedovinu, patriotizam i ne znam šta sve još, a prvi su koji rade surotno. I bez kazni... Na doživotnu ih sve poslati!

Vjera

15.04.2021. 05:21

Treba ispitati imovinu rukovodstva DPS-a, sve sto je zaradjeno lopovlukom konfiskovati, vratiti državne dugove i početi od nule. Prva Milova kradja svoga naroda bila je otvaranje privatnih banki. Kad su ga pitali, o tom problemu, odgovor je bio, sto su se kockali s bankama, moje je pitanje, sto je kao Premijer Crne Gore dozvolio otvaranje privatnih banaka, sem da popljačkali svoj narod.

Vatro Marx

15.04.2021. 13:46

Milo sve ti se u crno zavilo, CG, Mal, KiM, BiH Sve su te drzavice u kriticnoj situaciji , nece moci dugo da izdrze. Za opstanak njima je potrebna samo Srbija, ito sto prije danas sutra je mozda jasno.

Bane

29.04.2021. 11:35

Crnogorci su ponosan narod. Posle velikog zemljotresa Srbi su godinama od licnih dohodaka izdvajali novac za obnovu Crne Gore. A Crnogorci? Izdali ih. Rusi su kupovinom svega i svacega po Crnoj Gori ogromna sredstva ulili u Crnu Goru i time obogatili ogroman broj gradjana Crne Gore. A Crnogorci? Izdali ih. Kinezi du ima napravili prvi autoput na najtezem terenu. A sta rade Crnogorci kada je doslo vreme da plate? Izdali ih i olajavaju ih po Evropi. Klekli pred Zapadom, usli u NATO, priznali Kosovo i time naneli stetu najblizim komsijama Srbima. Crnogorci du ponosan narod, jedino ne razumemo na sta !