КИНА МОЖЕ УЗЕТИ ОБАЛУ ЦРНОЈ ГОРИ: Неслога у Бриселу око помоћи подгорици да отплати дуг

Д. Д. С.

14. 04. 2021. у 13:11

УКОЛИКО се не пронађе решење за отплату црногорског дуга према Кини, ова нама суседна држава могла би се наћи у истој ситуацији као пре неколико година Грчка, када је Пекинг преузео луку Пиреј. У Бриселу засад нису расположени да помогну Подгорици у отплати дуга од милијарду евра, па би Кина, на рачун дугова, могла преузети највећи део црногорске обале.

КИНА МОЖЕ УЗЕТИ ОБАЛУ ЦРНОЈ ГОРИ: Неслога у Бриселу око помоћи подгорици да отплати дуг

ФОТО: Б. Дабић

Известилац Европског парламента за КиМ, Виола фон Крамон, критиковала је одлуку ЕУ да не помогне Црној Гори у отплати задужења према Кини. Фон Крамон је позвала ЕУ да "два пута размисли" о могућој "стратешки лошој одлуци":

- Корумпирани лидери као што је Мило Ђукановић експлоатисали су државу годинама. Сада нова власт мора да реши финансијске дугове. ЕУ је већ једном направила грешку у Грчкој и Кина је преузела луку Пиреј. Сада се то може догодити са већим делом црногорске обале - написала је фон Крамон на Твитеру.

Из Европске комисије су пре пар дана поводом захтева Подгорице за помоћ Брисела у отплаћивању кинеског зајма  поручили да "неће отплаћивати дугове Црне Горе".Наглашено је да због оваквих финансијских потеза Подгорице, постоји ризик од макроекономксог дисбаланса и дужничког односа Црне Горе према Кини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (5)

Vasa

14.04.2021. 14:07

Можемо ми да преузмео дуг, а да наплаћујемо путарину на деоници аутопута Бар - Бољаре у наредних 99 година. Покажимо браћи у Црној Гори да нису сами, а инвестиција ће се отплатити брзо. Свет је леп када сањамо!

CRNOGORAC

14.04.2021. 21:32

Iduce godine NA MONTENEGRO PLAZAMA I RESTORANIMA KINESKA HRANA ! E moji crnogorcici -ladovani ,neradnici nema vise nI SRBIJE NI YUGOSLAVIJE DA VAM SALJE KOLKO VAM TREBA .MORATE SAMI ZARADITI KAO KONOBARI KOD KINEZA!