ВЛАДА ИЗМЕЂУ ПОМИРЕЊА И СМЕНЕ: Има ли излаза у атмосфери нараслих тензија у владајућој већини у Црној Гори

В. КАДИЋ

13. 04. 2021. у 20:18

ДА ли би евентуално помирење премијера Здравка Кривокапића и министра правде, мањинских и људских права Владимира Лепосавића, могло ставити тачку на трзавице у Влади, или би оно само пролонгирало неслагања у владајућој већини до првог наредног искушења? Најављена смена Лепосавића, због његовог става око Сребренице, продубила је кризу у Влади, што потврђује и Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта.

ВЛАДА ИЗМЕЂУ ПОМИРЕЊА И СМЕНЕ: Има ли излаза у атмосфери нараслих тензија у владајућој већини у Црној Гори

Фото: Д. Миловановић

- Позвали смо Кривокапића да разреши кризу тако што ће се помирити са Лепосавићем - изјавио је Кнежевић, а његов страначки колега Андрија Мандић каже да ће ДФ подржати Владу, али не и смену министра правде Владимира Лепосавића.

О смени Лепосавића одлучиваће посланици Скупштине Црне Горе, док термин седнице још није одређен. Оно због чега је пре два дана пропао састанак премијера са лидерима владајуће већине било је сазнање Милана Кнежевића да је Кривокапић уочи тог састанка водио тајни разговор са Милом Ђукановићем.

- И неће да нам каже о чему је причао са Милом. Вероватно је на помолу нова коалиција са ДПС-ом - сумњичав је Небојша Медојевић.

Политички аналитичар Игор Дамјановић, за "Новости", каже да наелектрисану ситуацију додатно дестабилизују поступци премијера Кривокапића.

- Премијер је напустио састанак са лидерима парламентарне већине након што се испоставило да се истог дана ван очију јавности срео са председником Ђукановићем. Накнадно објашњење да се радило о "припремном састанку" звучи детињасто, јер техничке детаље званичних састанака договара администрација, а не државни функционери, нарочито ако се ти функционери у јавности не подносе - каже Дамјановић.

Наш саговорник упозорава да спорост, а у важним сегментима и потпуни изостанак жељених и потребних промена, води ка мобилизацији присталица бившег режима са једне, и разочарања људи који су за промене гласали, са друге стране.

- Претходних недеља имали смо прилику да видимо да присталице бившег режима на својим скуповима певају усташке песме из Томпсоновог репертоара, а и да са фашистичке реторике почињу да прелазе на конкретна дела - процењује Дамјановић. - Забележено је више напада на грађане свих вера и нација који не подржавају политику бившег режима. Врхунац представља напад на униформисане војнике и официре Војске Црне Горе. Уместо нужне реакције на ширење мржње, од министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића добили смо поруку да полиција под његовом ингеренцијом неће хапсити.

На спуштање тензија у Црној Гори позвали су у уторак из Европске комисије и амбасада САД и Француске у Подгорици, апелујући на што хитније отварање политичког дијалога.

ИМОВИНА КРИВОКАПИЋА

ПРЕМИЈЕР Здравко Кривокапић је Агенцији за спречавање корупције пријавио премијерску плату од 1.796 евра. Као професор на Машинском факултету, уз учешће на међународним пројектима и вршећи научну делатност он је током прошле године приходовао 22.350 евра. Кривокапић је пријавио да је власник стана од 123 м2, који је купио од Универзитета Црне Горе, и плаца од 672 м2. На поклон је добио плац од 30.000 м2, а власник је и плаца од 421 м2 и куће од 143 м2, коју је такође добио на поклон. Његова супруга Јасминка наследила је плац од 1.601 м2 и кућу од 133 м2. У приходима чланова заједничког домаћинства премијер је пријавио годишње примање његове супруге од 4.032 евра (336 евра месечно). Кривокапић у власништву има два возила - "форд фокус" из 2005. и "рено 4" из 1999. године, а његова супруга "опел астру" из 2016.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)