ЦРНА ГОРА ОСТАЛА БЕЗ 85 МИЛИОНА ЕВРА ЗБОГ ОДЛУКЕ БИВШЕ ВЛАДЕ? Да ли је незаконито продужен рок за завршетак истраживања нафте у Јадрану

В. КАДИЋ

14. 04. 2021. у 10:40

КОНЗОРЦИЈУМУ оф шор компанија "Ени Монтенегро" и "Новатек Монтенегро" из Холандије, претходна Влада је, супротно закону, одобрила продужење рока за завршетак истраживања, иако је имала све услове да по том основу наплати гаранцију до износа од 85 милиона евра.

ЦРНА ГОРА ОСТАЛА БЕЗ 85 МИЛИОНА ЕВРА ЗБОГ ОДЛУКЕ БИВШЕ ВЛАДЕ? Да ли је незаконито продужен рок за завршетак истраживања нафте у Јадрану

Фото: Архива "Новости"

Ово се налази у информацији Истраживачког центра Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС-а) уз подсећање да је уговор о концесији за производњу угљоводоника са овим оф шор компанијама Влада Душка Марковића потписала 14. септембра 2016. Њиме је предвиђено да почетно истраживање нафте и гаса траје четири године, и за то време су требали да прикупе 3Д сеизмичке податке, комплетирају геофизичке и геолошке студије, као и да ураде две истражне бушотине.

- У случају да концесионари не испуне те обавезе, уговором је предвиђено да држави плате до 85 милиона евра уз гаранцију коју су положили. Компаније "Ени Монтенегро" и "Новатек Монтенегро" су средином фебруара прошле године затражиле од Владе продужење рока од годину дана. У тренутку када су поднели захтев, концесионари су испунили само прву од три ставке из обавезног радног програма, односно прикупили су сеизмичке податке. У том моменту израда поменутих студија је још била у току, а истражно бушење није ни почело. Месец дана након обраћања нафтних компанија, 19. марта 2020. Влада Душка Марковића је прихватила њихов захтев, и уместо да активира гаранцију, дозволила им је продужење рока од годину дана односно до 14. септембра 2021. године - наводе истраживачи МАНС-а.

Прихватајући образложење "Ени-Новатек", оцењују даље, претходна власт се позвала на члан 29 Закона о истраживању и производњи угљоводоника којим је прописано да рок може бити продужен под условом да "концесионар није испунио обавезе из радног програма због техничких проблема насталих током фазе истраживања, који се нису могли предвидети, избећи или отклонити".

- Међутим, разлози за продужење које су компаније навеле нису били технички и могли су бити избегнути или отклоњени, да те фирме нису касниле, кршиле законе и бирале непоуздане произвођаче. У документу достављеном Влади, концесионари су навели да је дуго трајао процес добијања сагласности на елаборат процене утицаја на животну средину, због повлачења произвођача који је требало да прикупи сеизмичке податке, као и инцидента који се догодио на броду који је обављао геотехничка истраживања. Према документацији Агенције за заштиту животне средине до које је дошао МАНС, израда елабората је пролонгирана због пропуста нафтне компаније, а не државе. Концесионари су каснили са покретањем поступка, а затим и достављали документацију која није била у складу са стандардима - истичу у овој НВО.

Танјуг

ПРОПУСТИ ВЛАДЕ ДУШКА МАРКОВИЋА

НЕ постоји ниједан разлог да избор непоузданих добављача падне на терет државе и да буде третиран као технички проблем. Дакле, једини проблем техничке природе који су "Ени-Новатек" истакли је инцидент на броду, али Влада није утврђивала да ли је до њега дошло због пропуста у раду компанија, односно да ли је могао бити избегнут. Уместо тога, Влада Душка Марковића је беспоговорно прихватила незаконите захтеве нафтних компанија и оштетила буџет за вишемилионски износ, наводе у МАНС.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)