И ЦРНОГОРЦИ ТРАЖЕ ЈАВНУ БАЗУ ПЕДОФИЛА: У више градова протести због сексуалног узнемиравања деце

С. ЂОКИЋ - М. СЕКУЛОВИЋ

13. 04. 2021. у 08:49

НЕМА више времена за чекање - порука је Кристине Михаиловић из Удружења "Родитељи", након случаја сексуланог напаствовања деветогодишње девојчице од стране комуналног полицајца Р. О.

И ЦРНОГОРЦИ ТРАЖЕ ЈАВНУ БАЗУ ПЕДОФИЛА: У више градова протести због сексуалног узнемиравања деце

Фото: Depositphotos

То је уједно разлог због чега су се у више црногорских градова окупили грађани како би изразили протест због оваквог понашања, малих затворских казни и чињенице да Црна Гора нема регистар педофила.

- Удружење "Родитељи" већ годинама тражи од надлежних да се пооштри казнена политика, да нема олакшавајућих околности, да починиоци кривичних дела не буду осуђени испод законског минимума, да се обезбеди подршка жртвама и њиховим породицама и да се надзиру преступници - каже Михаиловићева.

Конвенцију о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања Савета Европе, Црна Гора је потписала још 2009. Тада су се обавезали да ће направити базу лица осуђених за кривична дела против полне слободе учињена над децом, а на неопходност тог регистра опомињао их је и омбудсман.

- Регистар је направљен али како функционише то јавности није познато - истиче Михаиловићева.

Она додаје да су упутили захтев премијеру Здравку Кривокапићу да се у што хитнијем року почне реализација неопходних корака, како би се деци пружила сигурност.

ПРОТЕСТ У БИЈЕЛОМ ПОЉУ

Фото: С. Ђокић

ПРЕДСЕДНИК невладине организације "Еуромост" Алмер Мекић, који се у знак протеста придружио суграђанима испред зграде бјелопољског Основног државног тужилаштва, позвао је Владу Црне Горе, премијера Кривокапића и све политичке партије да буду јединствени у томе да се преко Министарства правде у хитном поступку измени Кривични законик.

- Скандалозно је да се за овакве злочине над децом окривљени може казнити новчано или казном до две године затвора - казао је Мекић.

Последњи случај сексуланог напаствовања запрепастио је јавност, јер је, према сумњама истражитеља двадесетшестогодишњи Р. О. почетком априла, у подгоричком насељу Стари аеродром обљубио деветогодишњакињу. Након хапшења, притвор му је одређен због постојања посебних околности које указују на оправдану бојазан да би у случају да се нађе на слободи могао поновити кривично дело, појашњено је у Основном суду.

Два месеца раније службеник Управе полиције Ж. Р. (41) је у близини Железничке станице у Подгорици сексуално напаствовао дечака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)