ЦРНА ГОРА КОНТИНУИРАНО КРШИ ЉУДСКА ПРАВА: Амнести интернешнал објавио шокантан извештај

Novosti online

09. 04. 2021. у 21:15

ОПОЗИЦИЈА на изборима тесно победила, чиме се завршила 29-годишња владавина ДПС-а предвођена Милом Ђукановићем, коју су карактерисале корупција, кршење људских права, репресија над медијима...

ЦРНА ГОРА КОНТИНУИРАНО КРШИ ЉУДСКА ПРАВА: Амнести интернешнал објавио шокантан извештај

Foto AP

Влада је током пандемије коронавируса у 2020. кршила права кретања, мирна окупљања, права на приватност, а било је и случајева дискриминације.

То, између осталог, стоји у извештају за Црну Гору међународне организације Амнести интернешнал.

Из те организације подсећају, да је опозиција тесно победила на парламентарним изборима у августу, чиме се завршила 29-годишња владавина Демократске партије социјалиста (ДПС) предвођене Милом Ђукановићем и као премијером и као председником.

- Тај период је карактерисала корупција, кршење људских права, репресије над медијима и некажњивост ратних злочина. Црна Гора је једина европска земља где су се објављивали спискови појединаца којима је одређена самоизолација, као мера сузбијања ширења коронавируса - стоји у извештају. 

Кад је у питању слобода окупљања, Амнести констатује да су присталице Митрополије црногорске приморске почели протесте крајем 2019. године против закона о слободи вероисповести.

- У мају полиција у Никшићу је ухапсила епископа и седам свештеника због тога што су протестовали упркос забрани окупљања због спријечавања ширења коронавируса, а њихови подржаваоци су били растерани сузавцем. Присталице МЦП су и у другим градовима такође растеривани сузавцем - констатује се у извештају. 

Подсећају да је полиција пребила присталице опозиционих партија који су протестовали у Будви у јуну проше године. 

Амнести још наводи да злочини из 90-их нису ни истражени, али и да нису добили судски епилог.

Државни тужилац није успео да ефиксано истражи оптужбе да је полиција мучила, чак и електрошоковима, два осумњичена и једног сведока како би изнудила признање у два случаја подметање бомбе у мају, односно у јуну.

- У децембру Омбудсман је саопштио да је полиција малтретирала сведока. Један оптужени је ослобођен јер је суд сматрао да је његово признање изнуђено - наводи се у извештају.

Кад је у питању слобода изражавања, Амнести констатује да се наставља некажњивост напада на новинаре укључујући и истраживачку новинарку Оливеру Лакић на коју је пуцано 2018. године. 

- НВО Акција за људска права је у децембру тражила од државног тужиоца заштиту за Оливеру Лакић и то након што је откривен план за њено убиство - наводи се у извештају.

Наглашавају да су у јануару три новинара задржана у притвору, између 14 и 28 сати због "изазивања панике".

- На сличан начин третирани су и поједини грађани, а четири особе су прошле на сличан начин због наводног ширења лажних вести о коронавирусу на друштвеним мрежама - наводи се извештају.

Виши суд одбацио је оптужбе против два грађанина због критике јавних функционера на интернету.

У делу извештаја који третира дискриминацију, истиче се да је Скупштина Црне Горе у јулу усвојила закон о истополном партнерству, али тим заједницама није дозвољено да усвоје децу. 

Наводе још и пример из априла када је полиција надгледала карантин дуг три седмице у ромском делу насеља Коник, надгледајући тако 1.200 припадника РЕ популације, и то само због тога што је регистрован један случај заразе коронавирусом.

- Женске НВО су се у априлу удружиле у коалицију која подржава и помаже жене жртве насиља - закључује се у извештају Амнести интернешнала. 

(Србија Данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)