ЖЕЛЕ КАТЕДРУ ЗА СРПСКИ ПО УГЛЕДУ НА ЦРНОГОРСКИ: УКЦГ тражи од Министарства просвете да се у Подгорици формира Факултет за српски језик

В. КАДИЋ

07. 04. 2021. у 08:38

УДРУЖЕЊЕ књижевника Црне Горе упутило је писмо министарки просвете, науке, културе и спорта Весни Братић (на слици) у коме се захтева да по угледу на одлуке бивше Владе, која је ван оквира Универзитета Црне Горе формирала Факултет за црногорски језик и књижевност (ФЦЈК), својом одлуком формира Факултет за српски језик и књижевност.

ЖЕЛЕ КАТЕДРУ ЗА СРПСКИ ПО УГЛЕДУ НА ЦРНОГОРСКИ: УКЦГ тражи од Министарства просвете да се у Подгорици формира Факултет за српски језик

Фото Скупштина ЦГ

- Овај захтев је оправдан сагледавајући све наведене бизарне чињенице дискриминације српског језика и српске културе у Црној Гори у дужем периоду, имајући у виду прогоне и притиске према припадницима српског народа у Црној Гори, који представљају једну трећину укупне популације ове земље, а схватајући и потребу афирмације српског језика и културе у Црној Гори. Констатујемо да не би било проблема око ангажмана професорског кадра, а чврсто верујемо да постоји жеља код младих људи да шире изучавају српски језик и књижевност у Црној Гори - наводи се у писму УКЦГ.

Фото РТРС

Књижевници додају да је отварање посебног факултета реално и полазећи од упоредне праксе оснивања двеју катедара за црногорски језик у Црној Гори.

- Молимо вас да овај наш рационални и сврсисходни предлог иницирате на Влади Црне Горе, да би се обезбедила финансијска и друга подршка за рад Факултета за српски језик у Подгорици, адекватно, као што се даје финансијска подршка за рад ФЦЈК на Цетињу - наводи се у писму УКЦГ упућеног министарки Братић.

- Овим би се, свакако, отворио простор да се формирају и друге катедре заинтересованих земаља у Црној Гори, поред већ постојећих, што зависи од визије и потреба других култура европских и других народа.

ПОПИСОМ ДО ИСТИНЕ О ИДЕНТИТЕТУ

ПРЕМА последњем попису становништва од 2011. Црна Гора је имала 620.000 становника, при чему ниједна нација није имала натполовичну већину: Црногораца је било 45 одсто, Срба 29, а српским језиком је тада говорило ипак 43 одсто, а црногорским 37 одсто грађана. Предстојећи попис напокон ће показати право чињенично стање, да је већи проценат Срба који говоре српским језиком и Црногораца који говоре српским језиком, а што је већ три деценије потискивано репресивним мерама.

Паралелно Црногорски осим у Никшићу и на Цетињу, Фото ФЦЈК

Како наводе из Удружења, током протекле три деценије у Црној Гори, бивши режим вршио је и језички инжењеринг тако што је не само 2008. године на тадашњем Филозофском факултету формирао катедру за црногорски језик (у оквиру Универзитета Црне Горе), него је одлуком бивше Владе 2014. формирана и још једна катедра на Цетињу, Факултет за црногорски језик и књижевност (ФЦКЈ). То је урађено супротно правилима УЦГ, а вољом тадашњег режима. Тако су добијене две паралелне катедре црногорског језика у Црној Гори.

- До данас се све чинило на маргинализовању угледне катедре српског језика на садашњем Филолошком факултету у Никшићу, па би се оснивањем новог факултета афирмисао српски језик којим по последњем попису, говори више од 40 процената становништва у Црној Гори - истичу у писму УКЦГ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)