РАСКИД БИ БИО ПРЕСКУП: Ипак почело отварање бушотина у Црногорском подморју

З. З.

27. 03. 2021. у 05:00

ИТАЛИЈАНСКО-руски конзорцијум "Ени и Новатек", како је и раније најављено, 25. марта активирао је постројења и почео са отварањем бушотина за истраживање нафте у подморју између Бара и Улциња.

РАСКИД БИ БИО ПРЕСКУП: Ипак почело отварање бушотина у Црногорском подморју

Фото Depositphoto

То је саопштено из Министарства за капиталне инвестиције, као и да су концесионари у програм спречавања ширења вируса корона уложили више од два и по милиона евра - наведено је у допису министарства на чијем је челу Младен Бојанић.

Еколози се противе од почетка најаве да ће се у подморју тражити лежишта нафте.

- Сматрамо да је ово сулуди пројекат, врло ризичан за Црну Гору. То је сеча гране на којој ми седимо, а то је туризам чији је удео у бруто-друштвеном производу више од 23 процента - рекла је Наташа Ковачевић из НВО "Грин хоум".

Грађански покрет УРА отишао је и корак даље у захтеву да се обустави посао. Они су затражили да се одржи референдум, да се грађани изјасне да ли су за тај пројекат.

Премијер Здравко Кривокапић тим поводом је изјавио да је Влада определила средства за еколошку државу, међутим, уговор са концесионаром потписан је још 2015. и раскид би, сада када је реализација пројекта почела, коштао око 100 милиона евра. За организовање референдума требало би два милиона, поручио је председник Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)