РАДАН НИКОЛИЋ: Борцима из Црне Горе ни ове године није омогућено да положе венце у касарнама

В.К.

24. 03. 2021. у 09:32

УДРУЖЕЊЕ бораца ратова од 1990. Црне Горе саопштило је да им и ове године поводом обележавања агресије НАТО на СРЈ, није омогућено да положе венце у касарнама у Даниловграду и Маслинама у Подгорици.

РАДАН НИКОЛИЋ: Борцима из Црне Горе ни ове године није омогућено да положе венце у касарнама

Фото: В.К.

Радан Николић, председник Удружења не крије огорчење и каже да су 17. марта министарки одбране Оливери Ињац поднели писани захтев за одобрење за улазак у поменуте касарне, али да одговор нису добили.

- Наглашавмо да за овакво понашање Министарства одбране, иза кога стоји премијер Кривокапић, нема законског основа. Напротив ово је само још један чин наставка бахатог, нечасног и дискриминаторског односа према борцима из деведесетих и атака на достојанство палих бораца, који су трасирали бивши премијер Душко Марковић и његов министар одбране Предраг Бошковић, а настављају да спроводе премијер Кривокапић и министарка Ињац. Од дана формирања Владе Кривокапића, њега и његове министре финансија и социјалног старања Спајића и министра правде и њудских и мањинских права Лепосавића молимо да нас заштите од дискриминације коју је констатовао Омбудсман, поднели низ представки и тражили пријем на разговор на које није одговорено. Доста је било ћутања. Видећемо шта ће данас бити са венцем оца палог борца, навео је Николић.

Представници Удружења ће ипак полагањем венаца на споменике палим борцима из деведесетих у Никшићу, Мојковцу, Беранама и Андријевици, на којима су уписана имена  војника Војске Југославије из Црне Горе, погинулих у очи и током НАТО агресије на СРЈ евоцирати успомене на погинуле саборце. На жалост сенку на ове догађаје бацило је ћутање одговорних у војном министарству. У захтеву министарки Ињац, борци су навели да би венце у касарнама ВЦГ у Даниловграду и Маслинама - Подгорица, уз поштовање правила у вези са епидемиолошком ситуацијом у Црној Гори, положиле двочлане делегације које би чинили представник Удружења и представник породица војника погинулих 1999. године. 

- Било би нам драго, да заједно са нама венац положи представник Министарства одбране или Војске Црне Горе. Наглашавамо да се ради о цивилизацијском, комеморативном, а не политичком чину, те да ћемо испоштовати правила полагања венаца у касарнама како сами одредите, истиче се у захтеву борачког удружења.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)