СМЕНА КАТНИЋА УСЛОВ ЗА МИР: Усвајање тужилачких закона доноси стабилност извршне власти Здравка Кривокапића

В.КАДИЋ

23. 03. 2021. у 08:38

НОВА српска демократија и Демократска народна партија подржавају став председника Владе Здравка Кривокапића да се реконстукцијом извршне власти покуша обезбедити њен пун мандат кроз учешће чланица парламентарне већине који је подржавају.

СМЕНА КАТНИЋА УСЛОВ ЗА МИР: Усвајање тужилачких закона доноси стабилност извршне власти Здравка Кривокапића

Фото Скупштина ЦГ

Ово се истиче у заједничком саопштењу те две партије, уз оцену да је у овом тренутку најважнија тема усвајање закона о тужилаштву и да ће од тог односа зависити сви будући политички потези.

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић казао је да ће његов посланички клуб такође инсистирати на усвајању тужилачких закона, јер од тога, како тврди, зависи куда ће даље да се крећу процеси у Црној Гори.

- Наши посланици неће гласати ни за један закон у Скупштини, па ни за буџет, док не буду усвојени тужилачки закони - изјавио је Медојевић. - Демократски фронт је јединствен да се СДТ Миливоје Катнић смени, јер је он заштитник интереса црногорске мафије, ДПС и браће Ђукановић.

Конструкционе грешке премијера

ДА се Црна Гора налази у озбиљној парламентарној кризи, сматра и Владимир Павићевић, директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије. По њему, две кључне конструкционе грешке Кривокапића су елиминисање политичког ауторитета ДФ из Владе и неукључивање представника странака националних заједница у Влади.

Повод за могућу реконструкцију Владе не би требало да буде одмеравање снага у владајућој већини, али би можда могла бити питања инклузивности и заступљености мањинских народа, казала је посланица Грађанског покрета УРА Божена Јелушић.

Миливоје Катнић, Фото Јутјуб

У НСД и ДНП поручују да је свима јасно да је Црној Гори потребна влада која ће у потпуности бити израз политичке и демократске воље народа који им је дао поверење на изборима у августу прошле године.

- Управо су ово становишта на којима од почетка искрено и одговорно инсистирала коалиција "За будућност Црне Горе", али смо без обзира на то, прихватили и другачији тзв. нестраначки концепт у чије смо се одређене ограничене домете уверили у досадашњем раду. Нажалост, Влада премијера Кривокапића није могла на задовољавајући начин и потребном брзином демонтирати режимске кадрове. У овом тренутку за Црну Гору, а не само парламентарну већину, најважнија тема је усвајање закона о тужилаштву и од тог односа ће зависити сви будући политички потези - поручују из ове две чланице Демократског фронта. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)