ОВО ЈЕ ПРАЗНИК ЛЕПОТЕ БОЖЈЕ: Беседа епископа Јоаникија на прву недељу часног поста у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама

М.С.

21. 03. 2021. у 18:11

ЕПИСКОП Јаоникије у беседи на прву недељу часног поста-Недељу Православља у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама

ОВО ЈЕ ПРАЗНИК ЛЕПОТЕ БОЖЈЕ: Беседа епископа Јоаникија на прву недељу часног поста  у манастиру Ђурђеви ступови у Беранама

Фото: М.С.

Ово је празник лепоте Божје којом је Он украсио овај свет, а та лепота Божја посебно се види на нашим светим службама и у нашим храмовима. Ту лепоту Божју исповедамо једнако јевањем и сликањем икона и свим оним што чинимо на нашим богослужењима. Певање је лијепо за наш слух, оплемењује људско биће и уздиже га да може да се оспособи да слуша реч Божју и да је прима. Исто тако, наше очи се оплемењују преко лепоте Божје изображене на светим иконама.

Ово је у архипастирском слову казао Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије, после литургије коју је служио у прву недељу Часног поста - Недељу Православља, служен у манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама.

Фото: М.С.

- Празник Недеље Православља установљен је поводом завршетка велике кризе и раздора у Цркви, који је трајао више од стотину година, у вријеме иконоборства.Тада су се појавили, под утицајем Јевреја и муслимана, неки хришћани, али, нажалост, већ неправославни, те су почели избацивати иконе, газити их, скрнавити, па су због тога настале, не само свађе и поделе, него и расколи. У једној црквеној, богослужбеној књизи каже се да је Господ на овај дан, када је Црква измирена и када су опет враћене иконе и прослављено оваплоћење Христово преко икона, Господ, опет, саставио раздељене удове Цркве у један организам, опет се Црква сјединила, беседио је епископ Јоаникије, по чијим речима таква искушења од овог света долазе периодично, па уђу и у Цркву.

- То су најтежа искушења, све друго је лакше; лакше је кад је Црква гоњена од земаљских власти него кад је почну раздиарти нека искушења изнутра. Од тога Бог да нас сачува и од сваког искушења, поручио је владика Јоаникије, који је члановима дечијег црквеног хора „Младенци“ и њиховој диригенткињи честитао прву годишњицу рада, певања у славу Божју.

Фото: М.С.

- Данас имамо посебан разлог за радост, наш дечји хор, а деца су радост овог света, радост Божја, радост родитеља, радост Цркве, почео је да ради у најтежим условима, баш кад је корона почела. Корона је доста успорила њихов рад, међутим, ипак је хоровођа Анђела Брајовић са децом редовно вежбала и данас су, на овај дивни, велики празник дошли да нам певају прву архијерејску Литургију у овом светом храму. Баш лепо, на празник икона, на Чисту недељу, чисте дечје душе да запевају као анђели, а води их професорица Анђела, што такође има симболике. Нека буде срећна прва слава овом дечјем хору, нека редовно пјевају у славу Божју, нека се радују и узрастају у сваком добру и у љепоти Божјој у све дане живота њиховог. Амин. Боже дај, на многаја лета, поручио је епископ будимљанско-никшићки  Јоаникије.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)