НИСАМ ПОВРЕДИО ДРЖАВНИ ИНТЕРЕС: Поводом састанка са извесним Стеваном Симијановићем, Дритан Абазовић саслушан у Одбору за безбедност

С. ЂОКИЋ

19. 03. 2021. у 19:35

СКУПШТИНСКИ Одбор за одбрану и безбедност обавио је у петак контролно саслушање Дритана Абазовића поводом састанка са извесним Стеваном Симијановићем, који је користио лажни дипломатски пасош САД, а који је побегао из Црне Горе након хапшења у Никшићу.

НИСАМ ПОВРЕДИО ДРЖАВНИ ИНТЕРЕС: Поводом састанка са извесним Стеваном Симијановићем, Дритан Абазовић саслушан у Одбору за безбедност

Дритан Абазовић / Фото В. К.

После шестосатног испитивања, Абазовић је казао да остаје при тврдњи да је прича око његовог сусрета са Стеваном Симијановићем преувеличана и да ничим није повредио национални интерес Црне Горе. Сматра да је та прича покренута да се оствари политички контекст који одговара одређеним политичким групацијама.

Абазовић је појаснио да се са Симијановићем сусрео једном од ступања на дужност. Дан касније је проверио о коме се ради и више се, додаје, нису гледали. Абазовић је рекао и да сматра да је Вукшић "направио пропуст одавањем тајних података".

- Разговараћу са њим о томе - рекао је Абазовић.

Председник Одбора за безбедност и одбрану Милан Кнежевић казао је да ће крајем марта или почетком априла бити одржано ново контролно саслушање Дритана Абазовића и в. д. директора Агенције за националну безбедност (АНБ) Дејана Вукшића у вези са могућим кршењем тајности података.

- Не могу да коментаришем оно што је урадио Вукшић. Са њим сам се чуо и он ми је рекао да ће повући одређене документе. Кроз додатно контролно саслушање ћемо утврдити однос о раду Вукшића - рекао је Кнежевић.

Сматра да је то "случајни инцидент који није имао намеру да угрози безбедносни сектор".

Посланик СД Иван Брајовић казао је да већ постоји значајан број планираних контролних саслушања.

- За мене је Абазовићев исказ био мање уверљив, а било је и оних којима је био више уверљив - навео је Брајовић.

Посланик СДП Рашко Коњевић позвао је вршиоца дужности АНБ-а Дејана Вукшића да поднесе оставку јер је члановима Одбора за безбедност доставио сет обавештајних информација које припадују држави чланици НАТО и који се не смеју уступати посланицима.

- Сумњам да је то урађено намерно. Осим што је име и презиме сваког оперативца отворено, отворена су имена и оперативаца чланица НАТО. Вукшић је знао да се ради о подацима друге државе и зато изводим закључак да је то урадио са неком врстом намере - додао је Коњевић, наводећи да потпредседник Владе задужен за координацију безбедносних служби, Дритан Абазовић, није желео да се изјасни о томе шта ће поводом овог предузети.

Коњевић је ово саопштио након седнице на којој је саслушан Абазовић.

- Ради се о озбиљном пропусту и кршењу закона који ће нанети немерљиву штету Црној Гори. Порука према Абазовићу и институцијама је да ову причу доведу до краја. Абазовић нам је рекао да се са Симијановићем срео три пута. Озбиљно сам забринут за кредибилетет нашег безбедносног сектора.

ВУКШИЋ КРШИО ЗАКОН

ПРЕДСЕДНИК Социјалдемократске партије Рашко Коњевић изјавио је да је вршилац дужност директора АНБ, Дејан Вукшић, компромитовао рад Агенције, њен углед и поверење. Он је позвао премијера да се огласи овим поводом.

- Мислим да Вукшић због овог треба да поднесе оставку, јер је ово бламажа за наш безбедносни сектор. Вукшић то није урадио из незнања јер одлично зна шта закон предвиђа у тим случајевима. Ово није грешкица, ово је кршење закона које се у обавештајним службама сматра актом непријатељства - закључио је Коњевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)