ЗБОГ ЗАБРАНА УГРОЖЕНА ЕГЗИСТЕНЦИЈА ЉУДИ: Председници Херцег Новог, Тивта и Будве незадовољни подршком Министарства финансија

В. В.

17. 03. 2021. у 22:25

ПРЕДСЕДНИЦИ херцегновске, тиватске и будванске општине, Стеван катић, Жељко Комненовић и Марко Царевић обратили су се Министарству финансија и социјалног старања незадовољни изостанком подршке привреди у овим општинама, које су посебно економски погођене затварањем бројних делатности на период дужи од месец дана.

ЗБОГ ЗАБРАНА УГРОЖЕНА ЕГЗИСТЕНЦИЈА ЉУДИ: Председници Херцег Новог, Тивта и Будве незадовољни подршком Министарства финансија

Фото: В. В.

- Упознати смо са мерама које су донешене за родитеље деце до 11 година. Осим њих, на подручју наших општина живе и раде и родитељи старијих ученика, студената, као и људи који можда немају децу, а егзистенција им је угрожена мерама Министарства здравља, којима им је забрањен рад. Угрожена категорија су и подстанари, као и предузетници који изнајмљују пословне просторе. Доношењем субвенција за зараде за фебруар за привреднике са подручја наших општина, показали бисте грађанима да сте заиста посвећени томе да им у временима тешким за све нас, макар мало олакшате борбу за опстанак ионако угроженог пословања - наведено је у обраћању тројице председника.

Из Министарства финансија позвали су руководства општина да покажу разумевање јер је "Влада у ограниченим финансијским условима и великом притиску на јавне финансије, а настоји усмерити средства на најугроженије делатности привреде".

Из Министарства подсећају да су осим субвенционисања фебруарских зарада запослених на плаћеном одсуству, актуелне и остале мере у оквиру Програма субвенционисања зарада у првом кварталу 2021. Наводе могућност одлагања и репрограма плаћања пореза и доприноса на доходак, једнократну подршку за успостављање система за електронску фискализацију, додатне мере подршке за туризам и угоститељство. Подсећају на дефинисану меру за смањење цене закупа простора у државном власништву за 50 одсто као и одлагање обавеза по овом основу, саопштено је из Општине Тиват.

Из Министарства је речено и да актуелне мере, оне које подразумевају конкретна давања, и оне које се односе на олакшице, представљају значајну подршку привреди.

ДА РАДЕ БАР ДО 17 ЧАСОВА

СИТУАЦИЈУ у Херцег Новом најбоље осликава најава могућег протеста углавном власника бутика, троговина и других услужних делатности, који захтевају да им се омогући рад малопродаја макар до 17 сати, бесповратна средства за робу и плаћање најмова, исплате субвенције на зараде запослених од јануара 2021. и анулирају задужени порези и доприноси од марта 2020.године. Они су уверени да је Бока више угрожена од централне Црне Горе, јер бокељски градови немају прихода осим од туризма а прошле године сезона је уништена.

- Верујемо да и сада показујемо интерактиван приступ када су привредници у питању, уз свакодневну посвећеност анализи њихових захтева и њиховог прихватање у мери могућег у тренутним финансијским условима", наведено је у одговору Министарства финансија и социјалног старања.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)