ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА: Тужилац Ђуришић саопштио статистику, ево колики је удар на џеп неодговорних грађана

Б. Дабић

16. 03. 2021. у 15:47

НИ КОНСТАНТАН пораст броја оболелих од ковида 19, ни црна статистика о броју умрлих, нити казне, након годину дана нису утицали да грађани поштују мере и препоруке о сузбијању епидемије.

ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА: Тужилац Ђуришић саопштио статистику, ево колики је удар на џеп неодговорних грађана

Фото: Б. Дабић

Док епидемиолози данас епидемиолошко стање карактеришу алармантним противепидемиолошких мере се крше, према статистици из Основног државног тужилаштва Бар, више него лани.

ОПУШТЕНОСТ ТРАЈЕ, БОЛЕСТ НЕ ЈЕЊАВА

Евидентно је да су се људи опустили, а опуштање је почело од августа прошле године, и на жалост траје, а болест не јењава.

Према подацима Института за јавно здравље за годину дана Цовид-19 је имало преко 84.000 грађана у Црној Гори. Лечење траје 15-так дана, код тежих клиничких слика много дуже. Умрло је 1.136 људи.

- Од почетка пандемије у марту 2020.до краја календарске године процесуирано је 310 лица, због кривичног дела 287 - непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, а од 1. јануара до 15. марта процесиурано је 126 лица за исто дело што је од почетка пандемије укупно 436, казао је руководилац Основног државног тужилаштва Бар тужилац Радован Ђуришић.

У ОДТ Бар наводе да се углавном примењује институт одложеног кривичног гоњења, Новчане казне су у износу од 200 до 1.000 евра, што зависи о ком кршењу мера се ради. У просеку новчане казне су од 300-400 евра.

Тужилац Ђуришић каже да висина казне зависи од начина кршења мера и која је мера прекршена, умишљаја, односно циља кршења мера.

У зони прекршајне одговорности је непоштовање мера уколико се не држи дистанце од два метра, за неношење маски Новчане казне се уплаћују у хуманитарне сврхе - Црвеном крсту Црне Горе, Удружењу слепих…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)