ПО НАФТУ ДО ДНА: Ископавање црногорског подморја почиње 25. марта

З. З.

15. 03. 2021. у 06:34

РАДОВИ на првој бушотини дубокој преко шест и по хиљада метара, која ће показати има ли нафте у подморју, почеће 25. марта. И тај посао трајаће од четири и по до шест месеци.

ПО НАФТУ ДО ДНА: Ископавање црногорског подморја почиње 25. марта

Илустрација / Фото Depositphotos

- Тек након шест месеци када дотакнемо дно бушотине знаћемо о чему се ради конкретно. Међутим, прелиминарни налази који нас упућују на само бушење су веома оптимистични, али видећемо на крају резултате свега тога - рекао је Марко Перуновић, државни секретар за енергетику. - Уговор о експлоатацији рађен је по норвешком моделу и Црној Гори ће припасти од 62 до 68 процената које иде држави у односу на све оно што је произведено из тог лежишта.

Други пројекат, такође значајан за Црну Гору јесте рудник Брсково у Мојковцу. Преговори са концесионаром су у току, али детаљи нису усаглашени, навео је Бојанић и позвао јавност да се укључи како би се разрешили сви детаљи око утицаја на животну средину.

- Тамо ће бити јаловиште, али све ће се радити на један нови начин и експлоатација и одлагање - нагласио је министар. - Стављањем у функцију рудника Брсково, локална заједница остварила би три и по милиона прихода од концесионе накнаде и исто толико од пореза на добит, а упослио би од 450 до 700 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)