ТРОБОЈКА НА СМЕТЛИШТУ: Инцидент на Цетињу поводом стогодишњице смрти краља Николе I Петровића Његоша

В. К.

02. 03. 2021. у 21:42

ТРОБОЈКА НА СМЕТЛИШТУ: Инцидент на Цетињу поводом стогодишњице смрти краља Николе I Петровића Његоша

Фото Влада Црне Горе

ВЕК откако се преселио у вечност црногорски суверен, краљ Никола I Петровић Његош, обележиле су немиле сцене у престоници Цетињу.

Премијер Здравко Кривокапић, министарка одбране Оливера Ињац, просвете, науке, културе и спорта Весна Братић, као и министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић положили су венац са тробојком на краљев гроб, који је по њиховом одласку - бачен на сметлиште!

Поводом доласка црногорских званичника на Цетињу се окупило неколико десетина грађана протестујући против тог чина, упућујући владиним званичницима поруке: "издајице", "посрбице", "четници", певајући песму "што сте на нас дигли хајку, четничку вам ...", уз прегршт псовки и увреда, које чак нису престајале ни док је оркестар изводио државну химну.

ПРОТЕСТ Грађани незадовољни доласком званичника, Фото Цетињски лист

Председник Владе Кривокапић казао је да је краљ Никола био човек који је осећао дух времена и модерно се односио према томе, те је зато дужност свих нас да му се одужимо на начин тако што ћемо поштовати основне вредности које је он заговарао, а Црна Гора их следила у континуитету.

ПОДРШКА ВАНДАЛИЗМУ

- Људи су се спонтано окупили на Цетињу да протестују против лицемерног постављања венца на гроб краља Николе.

Провокација владе са венцем са тробојком је направљена да би се људи испровоцирали. Сви треба да остану хладне главе и да не направе грешку коју ови са намером желе да испровоцирају. Протест мора бити миран и достојанствен - поручио је професор Љубомир Филиповић.

- Желим да искажем да је оно што сваки грађанин Црне Горе осећа, један велики пијетет према човеку који је био државник, ратник, дипломата, мудрац, песник и што је најважније - реформатор. Он је као једна невероватна личност, јер је данас тешко објаснити све у једном, био лидер нове визије Црне Горе. Како је он то радио? Тако што је својим залогом и залогом своје породице окупљао све оне који највише знају, који могу да уграде своје знање да би Црна Гора била другачија. И зато, имамо први пут успостављене институције државе Црне Горе, од којих ћу набројати само неке - Народна скупштина, Влада, Државни савет. Увео је прву монету - перпер, која је национална валута, а ако се осврнемо на три стуба данашњег сваког система, он је уградио просвету, здравство и правосуђе! То је би ослонац да се успостави и прва стајаћа војска на просторима Црне Горе - навео је Кривокапић у саопштењу, додајући да Црна Гора има кога да следи.

СКАНДАЛ Бачен венац, Фото Цетињски лист

- То је краљ Никола, који је у једном временском периоду можда својим болом у души оставио бол у душама бројних грађана Црне Горе који и данас траје. Па је потреба данашњег тренутка да не издвајамо делове који се односе на једну или другу страну, него да целовитим погледом, на начин како је он то знао најбоље да уради, ујединимо и помиримо Црну Гору тиме што ћемо истакнути да су правда, слобода и просперитет европски пут Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)