ЧЕКАЈУ ШКОЛУ 43 ГОДИНЕ: Новоформирана радна група расправљаће о изградњи основне школе

В. В.

28. 02. 2021. у 12:53

ЧЕКАЈУ ШКОЛУ 43 ГОДИНЕ: Новоформирана радна група расправљаће о изградњи основне школе

Фото: В. Вујновић

НАКОН деценија чекања, писања захтева, и прекршених обећања формирана је радна група, чији је задатак да нађе решење за изградњу школе у Игалу.

Подсетићемо, Игало је највећа месна заједница у херцегновској општини, има више од седам хиљада становника, али од 1978. нема основну школу. Да ће бити изграђена Игаљани су слушали сваки пут пред изборе, али су сва обећања заборављлале или су тражена оправдања да се школа не гради. Основна школа "Дашо Павичић", на Топлој, на коју су упућени и малишани из Игала већ 80-тих година је постала тесна, па је и пре епидемије настава организована у три смене.

У радној групи која је сада формирана су представници министарства просвете, науке, културе и спорта, државни секретар у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма и представници херцегновске општине. Они ће сутра (понедељак, 1.март) имати први састанак, потврдила је секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало,чланица радне групе. Она подсећа да је локална управа током претходног периода слала више дописа ка ресорном министарству и тадашењем министру Шеховићу са иницијативом да се крене са мртве тачке. До првих конкретних корака дошло је тек након парламентарних избора и током недавне посете министарске Братић и државног секретара у сектору образовања Мартина Ћаласана.

Према речима Ане Замбелић Пиштало постоји сагласност свих чланова да се крене у реализацију овог пројекта па би већ током ове године уследиле и конкретне активности.

-На састанку радне групе видећемо које су то позиције и која конкретна решења, објаснила је Замбелић Пиштало.

Разматра се и могућност да будућа школа одговара потреби и за већим бројем ученика него што је сада исказано, али није искључено ни да се проблем реши реконструкцијом одређеног објекта. Просторно урбанистичким планом општине Херцег Нови као могуће су предвиђене неке локације али Општина нема довољно својих парцела.

-Држава је већи део преписала на себе, Општина Херцег Нови је само корисник. Локална управа је она која, нажалост, до сада није могла да уступи неку парцелу већ је то питање државе, објаснила је Замбелић Пиштало.

ДВЕ ЛОКАЦИЈЕ

За школу у Игалу ПУП-ом су предвиђене две локације – Дечије одељење Института "Др Симо Милошевић и део земљишта код Рибарске улице чији је власник држава. Општина Херцег Нови је само корисник. Да ли су ова два решења једина и најбоља и да ли испуњавају све потребно за изградњу школе, утврдиће радна група.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)