ЕПИДЕМИОЛОГ ВОЈИНОВИЋ УПОЗОРАВА: И они који су примили вакцину морају поштовати мере, далеко смо од колективног имунитета

Б.Д.

27. 02. 2021. у 20:47

У ОПШТОЈ болници Бар почела је вакцинација. Епидемиолог др Зоран Војиновић није оптимистичан по питању тренутне епидемиолошке ситуације и поред тога што је почела вакцинација против коронавируса.

ЕПИДЕМИОЛОГ ВОЈИНОВИЋ УПОЗОРАВА: И они који су примили вакцину морају поштовати мере, далеко смо од колективног имунитета

Фото: Б.Д.

- За стварање имунитета је потребно месец до месец и по након примања друге дозе. Ако примате вакцину данас, другу дозу за три недеље то значи да за стварање имунитета требамо сачекати до краја априла, почетка маја. У међувремену и  даље нисмо заштићени од коронавируса и неопходно је  поштовати  мере: хигијена руку, дистанца и ношење маски. Морам  истаћи да би достигли колективни имунуитет потребно је да буде вакцинисано и развије се имунитет код 70 % наше популације, закључује епидемиолог.

- Од Монтефарма смо добили 75 доза руске вакцине против корона вируса – Спутњик В. Према раније направљеном плану, дефинисали  смо приоритете – ко први треба да прими вакцине. То су наравно особе које раде у црвеној ковид зони: лекари, медицинске сестре и техничари, немедицинско особље, и возачи, док онда следеле остали запослени у Општој болници. Око 150 особа се пријавило за вакцинацију у Општој болници. За сада смо вакцинисали 58 запослених. Очекујемо још доза од руске вакцине, као и од кинеске вакцине, казао је др Војиновић истичући да се препоруке и мере требају поштовати и након примљене вакцине док не достигнемо колективни имунитет како би сачували сопствено здравље, као и здравље људи око нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)