ЈАВНОСТ У ЦРНОЈ ГОРИ ОГОРЧЕНА: Мечка одушевила Беранце, пронашли је одстрељену - мечићи остали без мајке (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО/ВИДЕО)

М. Секуловић

19. 02. 2021. у 07:55

ПОСЛЕДЊИ пример одстрела законом заштићене дивљачи у месту Јела-Брезе у селу Ровца код Берана, показује праву слику еколошке државе и лицемерја оних који су одговорни за овакво, потпуно хаотично стање у области ловства и дивљачи.

ЈАВНОСТ У ЦРНОЈ ГОРИ ОГОРЧЕНА: Мечка одушевила Беранце, пронашли је одстрељену - мечићи остали без мајке (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕД "Брезница"

Позивамо Управу полиције и Основно државно тужилаштво из Берана да јавности саопште имена људи моји су извршили одстрел мечке са мечићима и исте процесуирају, а суд да изрекне највећу казну предвиђену за ово кривично дело које ће бити пример спровођења закона и правде у правној држави.

Ово је поводом незапамћене ликвидације мечке, која је под за сада нејсним околностима у ноћи између среде и четвртка истерана из свог брлога са своја два медведића да би се обрели у Беранама, на улазу у здање истоименог хотела, где је један од њих забављао грађане акробацијама по бору и ''лупањем'' на врата, док се друго мече са мајком удаљило, саопштено у ноћи између четвртак и петка из Еколошког друштва ''Брезница'' из Пљеваља.

- Ускоро ће наша организација организовати кампању којом ће од ресорног Министарства затражити да забрани лов на период од најмање две године, односно све док се у ову област не уведе ред и започне стриктно поштовање законских прописа који се евидентно морају драстично мењати. Због оваквих и сличних поступака и догађаја смо принуђени да ускоро организујемо стручну јавну расправу на тему како покренути државну управу да ради свој посао и крене у ревитализацију ловства као корисне друштвене делатности, кажу из ''Брезнице'' и достављају видео снимке са експлицитним сценама иживљавања над рањеним дивљим животињама, понашању „ловаца“ у Црној Гори (Пљевља) и земљама у непосредном окружењу.

- Молимо Вас да исте објавите на порталима или другим електронским медијима, јер верујемо да ће само на тај начин јавност схватити суштину приче о „ловцима“ и њиховим „спортским“ активностима, али и менталном склопу појединих људи који поседују и носе оружје, а чије је ментално здравље и стање, врло упитно. Оних који убијањем незаштићених животиња врше терор над свима нама – некажњено. Као неко ко годинама уназад упорно упире прстом на злочинце који су терминатори дивљачи у Црној Гори, као организација чији су активисти били предмет физичких напада, бројних судских поступака, осуђујућих пресуда, па и затворских казни због клевета и наношења душевих болова члановима криволовачких злочиначких удружења, после објављивања фотографија у медијима са убијеном дивљачи или било какве, па и најмање оптужбе на рачун криволоваца, и овога пута као и безброј пута раније изражавамо своју забринуост и протест против оваквих нељудских и срамних поступака појединаца, чланова ловачких организација, каже Милорад Митровић, извршни директор ЕД ''Брезница''.

Фото: ЕД "Брезница"

Из Центра безбедности Беране Новостима је у четвртак вече потврђено да је полиција ухапсила више особа из села Доња Ржаница, за које постоје сазнања да су умешани у ликвдацију мечке, без које да ће тешко опстати два њена младунца. Од њих су скинуте ''парафинске рукавице'', а заплењено им је оружје, које ће бити подвргнуто експертизи.

Како се сазнаје, мечка је бестијално убијена приликом повратка из Берана, где је стигла под сумњивим околностима...

ПОТРАГА

- Након дуге потраге и праћења трагова, успио сам да пронађем мечку, нажалост била је убијена. Ово је дело неког ловца, а ко би то могао бити нећу да лицитирам. Обавестио сам надлежне органе, који су сада на терену како би истражили ко је могао да ово учини - казао је за Радио Беране поводом овог гнусног чина један од бверанских ловаца Младен Премовић, који је изнео бројне оптужбе на рачун ловачког удружења у Беранама, које је како он тврди било у обавези да безбедно врати мечку и мечиће у своје природно станиште и заштити их.

- Могу слободно да кажем да код нас не постоји ловачко удружење, јер нису у стању да стану на крај оваквим поступцима. Нису спречили да се овакви догађаји дешавају, то говори о њховој неефикасности и неспособности - казао је Премовић.

Приликом скидања мечета са бора пред хотелом ''Беране'' била је ангажована специјална екипа из Подгорице, али је мече сишло и побегло у шипражје. О његовој и судбини другог мечета за сада се ништа не зна...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)