ЕВРОПА СПАСЛА КАТНИЋА "ОМЧЕ": Део парламентарне већине одустао од ванредне седнице и хитног усвајања тужилачких закона

В. КАДИЋ

18. 02. 2021. у 08:38

ГЛАВНИ специјални државни тужилац и његов тим преживели су 18. фебруар јер је део парламентарне већине, изузев Демократског фронта, одустао од захтева за ванредном седницом парламента на којој је требало да се расправља о предложеним тужилачким законима, који би значили крај ере Миливоја Катнића.

ЕВРОПА СПАСЛА КАТНИЋА ОМЧЕ: Део парламентарне већине одустао од ванредне седнице и хитног усвајања тужилачких закона

Фото ДФ

Посланици Демократске Црне Горе, Грађанског покрета УРА, СНП и Праве Црне Горе у допису Алекси Бечићу, председнику Скупштине Црне Горе, као разлог одустајања наводе да имајући у виду захтев Владе да се на краћи рок одложи разматрање предложених закона како би Влада била у могућност да обави консултације са европским партнерима сагласно Споразуму о стабилизацији и придруживању Црне Горе и ЕУ, али и другим обавезама из европске агенде, са циљем да не дође до угрожавања европског пута Црне Горе, односно стратешких државних интереса.

Премијер Здравко Кривокапић поручио је да правосуђе Црне Горе мора бити усаглашено по стандардима и препорукама ЕУ, према чијем чланству држава тежи. Он сматра да парламентарна делегација Црне Горе треба што пре да посети европске институције и кроз конкретне примере им објасни да се поглавља 23 и 24 не могу затворити све док су на позицијама исти они због којих та поглавља годинама стоје незатворена. Кривокапић је позвао све учеснике у овом процесу да се питање правосуђа не политизује.

- Да се енергија уложи у што хитније тражење решења која неће бити спорна европским партнерима, а ни нама који смо сведоци да је управо због таквог правосуђа Црне Горе данас у оваквом стању - закључио је премијер.

ДФ НАЈАВИО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ

- НЕКА нам кажу ко то врши притисак на њих, ми смо спремни да станемо и да их одбранимо. Да кажемо да је Црна Гора европска држава која сама одлучује. Ја овај закон нисам донео из Мојановића, нити га је моја мајка испекла у рерни, већ сам разговарао са представницима већине, са Дританом Абазовићем којем сам саопштио да би добро било да кренемо у реформу тужилаштва. Он се сагласио и саопштио да је спреман да учествује - навео је Кнежевић и додао да ДФ неће повући потпис уз најаву да ће поднети кривичне пријаве против Катнића.

Лидери ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић поручили су да посланици тог политичког савеза неће гласати ни за један предлог закона, нити учествовати у изгласавањима, пре него што се не изгласају тужилачки закони.

- Када смо договарали текстове закона знали смо да ће бити притисака од стране организованог криминала, тужилаца нарочито Миливоја Катнића да ће радити све што је у њиховој моћи да остану на функцијама. Парламентарна већина је то све подржала. Прва линија фронта која је попустила био је премијер и Влада, и министар Лепосавић који је и учествовао у изради закона мењајући и име закона - казао је Мандић.

Милан Кнежевић је поновио да је коалиција "За будућност Црне Горе" изашла са платформом о бескомпромисној борби против криминала и корупције.

- Ја вам нећу открити тајну ако вам саопштим да Црна Гора није Норвешка, Швајцарска. Ми се морамо против организованог криминала борити реформама закона. Не можете тешки канцер лечити ни "андолима" ни чајем од нане - рекао је Кнежевић, позивајући премијера Кривокапића и представнике парламентарне већине да каже ко им је претио из амбасаде ЕУ, САД, Велике Британије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)