КОЊИ ЛЕЧЕ ДУШУ И ТЕЛО: Деци оболелој од аутизма и са проблемом локомоторног система помаже хипотерапија

Б. ДАБИЋ

11. 02. 2021. у 10:11

КОЊИ ЛЕЧЕ ДУШУ И ТЕЛО: Деци оболелој од аутизма и са проблемом локомоторног система помаже хипотерапија

Фото Б. Дабић

СВЕ већи је број деце која имају здравствене тегобе као што су аутизам, церебрална парализа и уопште широк спектар проблема локомоторног система.

У циљу ефикаснијег лечења и лакшег живота, физиотерапеут Бојана Прелевић препоручује хипотерапију - терапеутско јахање уз игру и забаву, које врло брзо даје резултате у зависности од дијагнозе и фазе обољења.

Одређена је локација за Дневни центар за децу за посебним потребама у Бару код ОШ "Мексико". Ако би било могуће закупити део простора у Гарнизону за реализацију пројекта хипотерапије, то место, конфигурација терена, близина будућег Дневног центра су идеални, истиче Прелевићева, која наглашава да хипотерапију треба учинитидоступном.

ЈАХАЊЕ И САМОПОУЗДАЊЕ

- ДА би се особа одржала у седлу мора да се синхронизује са покретима коња. У тој синхронизацији неопходно је укључити мишиће карлице и кукова. Активности јахања зато попримају терапијски облик јер захтевају од јахача да има исправан став, да има баланс, и да буде фокусиран све време. Тоје психолошки аспект. Већ након два-три часа јахања може да се види разлика у кретању, држању, у потреби деце да се врате у седло. Брзо стичу већу сигурност и самопоуздање - објашњава терапеут.

- Рехабилитација уз помоћ коња означава групу терапијских активности на коњу или уз коња у сврху постизања одређеног терапијског циља и побољшања квалитете живота - каже Прелевићева, која говори из угла здравственог радника и родитеља дететакоје користи хипотерапију.

Фото Б. Дабић

- За реализацију овог пројекта треба добра воља и не тако велика финансијска средства, а учинак је огроман.

Хипотерапија позитивно делује на нормализацију мишићног тонуса, јачање снаге, повећава обим покрета, а благотворна је и са емоционалног, психолошког, друштвеног и едукативног аспекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)