КИША УГРОЖАВА ГРОБОВЕ И КУЋЕ: У Бијелом Пољу обилне падавине донеле проблеме на муслиманским гробљима

М. СЕКУЛОВИЋ

11. 02. 2021. у 07:39

У БЈЕЛОПОЉСКОМ крају обилне кише и отапање снега донеле су и старе проблеме на гробљима припадника муслиманске вероисповести у Доњим Лозницама и у Доњем Расову.

КИША УГРОЖАВА ГРОБОВЕ И КУЋЕ: У Бијелом Пољу обилне падавине донеле проблеме на муслиманским гробљима

Фото Општина Б.П.

Два гробља, због немогућности одводњавања била су данима поплављена, неки споменици су оштећени, а опасност је претила и кућама Шћекића у близини гробља у Расову!

У Доњим Лозницама грађани су се већ неколико пута окупљали, поводом како кажу "катастрофалног стање на локалном гробљУ".

- Захтевамо трајно решавање уз укључивање стручњака, да опет када крену кише не бисмо били у проблему. Наставићемо са окупљањем до даљег - кажу гневни грађани, који не пристају на "замагљивање очију" састанком, који је организовало Комунално предузеће "Лим" на који нису позвани представници грађана.

- Није нам јасно зашто се нико из Исламске заједнице није појавио на наша два скупа, да дају своје предлоге, да нас упознају о том састанку, а питамо се зашто то није учинио ни директор Комуналног предузећа.

Грађани очекују да у директном контакту са председником општне Бијело Поље разреше многе недоумице, попут оне да ли се зна колико подземних извора угрожава гробље.

КОМУНАЛЦИ ОБЕЋАЛИ УРЕЂЕЊЕ

ОДРЖАН је састанак представницима ИЗ и Општине Бијело Поље у вези са уређењем градског гробља на Лозницама, саопштено је из Комуналног предузећа "Лим", које је почело са санацијом на муслиманском градском гробљу на Лозницама, као и са плановима уређења у наредном периоду, чим временске прилике дозволе.

И грађане приградског насеља Расово муче исти проблеми. Муслиманско гробље у овом месту после првих обилнијих киша, како тврди мештанин Фадил Мустајбашић, бива поплављено.

- Тешко је стићи до гробова својих најмилијих који би овде заиста требало да имају вечни мир. Надлежни су реаговали поводом случаја у Горњим Лозницама, где су грађани сложни, па и ми захтевамо адекватну реакцију - каже Мустајбашић, који напомиње да је проблем стар око 15 година и да је настао када један комшија није дозволио да се изгради одводни канал.

- Општина је тада желела да реши тај проблем, али су се испречили имовинско-правни односи, након чега је затрпан канал којим је вода отицала према Лиму, и сада плави гробље и прети кућама Шћекића. Проблем је лако решити, потребно је смао поставити цев у канал испод улице како би воде текле према Лиму.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)