ЦАРЕВИЋ "ЗАКЉУЧАВА" БУДВУ, ПОСЕБНЕ МЕРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Драстичан скок броја заражених на приморју, на приморју нема довољно лекара

Б. Дабић

10. 02. 2021. у 17:05

ЗБОГ драстичног повећања броја заражених корона вирусом председник Општине Будва Марко Царевић затражио је од Владе Црне Горе да се уведе тотално затварање града. Царевић је мишљења да је , “закључавање Будве нужно и није неуобичајено, јер је дало резултате у другим општинама”.

ЦАРЕВИЋ ЗАКЉУЧАВА БУДВУ, ПОСЕБНЕ МЕРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Драстичан скок броја заражених на приморју, на приморју нема довољно лекара

Фото: В. М.

Општински Тим за заштиту и спашавање Будва одржао састанак на ком је констатовано да је неопходно под хитно предузети мере за заштиту становништва од вируса ЦОВИД-19.

То би подразумевало забрану рада угоститељских објеката, прелазак на он-лине наставу у школама, затварање свих предшколских установа и вртића, те прилагођавање трговачких и услужних предузећа новим епидемиолошким околностима.

Царевић је оценио да је тај сценарио најбољи за Будву. Он сматра да је лоша комуникација будванског Дома здравља с Министарством здравља, а и између полиције и санитарне инспекције.

- Сада, услед закаснеле интервенције и алармирања, остаје жал зашто је то тако. Мислим да није добро да се политика бави животима грађана и надам се да ћемо из овога извући поуке. Треба, без обзира на све наведене чињенице, покушати предузети мере које ће бити ефикасне у циљу сузбијања пандемије, казао је Царевић.

- Предали смо захтев Влади Црне Горе и ресорном министарству да предузму, по питању наших предлога, одређене мере и да донесу одлуке. Да ли ће их донети или неће видећемо. Вероватно знају шта им је радити. Општина, ја лично, и све структуре општинских служби су на располагању. Чекамо да стручњаци здравствених служби донесу одлуке и дају инструкције шта да радимо. Ми смо посвећани томе и немамо важнијих ствари од борбе са ЦОВИД-ом - рекао је Царевић и подсетио је да Будва нема болницу, да број здравстених радника није на адекватном нивоу и да капацитети за борбу против коронавируса нијесу довољни.

Царевић је нагласио да је веома важно спасити туристичку сезону. 

Данас су саопштене посебне мере које важе за Будву и Тиват, а обухватају и забрану јавних скупова, рад привредних друштава и предузетника који обављају угоститељске услуге, забрањује се рад трговинама непрехрамбеним услугама (козметички, фризерски, кладионице, продавнице одеће и обуће, тржни центри), забрану рада васпитно-образовним установама (предшколске установе, школе, факултети, основне школе, установе културе), односно настава ће бити организована онлајн. Такође, забрањују се све спортске манифестације, активност у теретанама, спортским балонима.

Јелена Боровинић Бојовић / Фото МЦП

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић најавила је да ће данас бити организован важан састанак са директорима свих ових здравствених центара, са циљем организације отварања Ковид центра за југ Црне Горе.

- Важно је да смо већ данас постигли договор у ДЗ Будва да од сутра почне са радом патронажна служба за ковид пацијенте. Моћи ће већи број пацијената да добија терапијски протокол у кући. Такође ДЗ Будва и Тиват да отворе конкурсе за пријем додатног броја медицинских сестара и лекара. Кадровски капацитети су ограничени и ми нисмо у прилици да преко ноћи обезбедимо лекаре. Али, свакако ћемо отворити конкурсе за пријем не само у овим већ и у општинама које то буду захтевале. Такође, тражимо и 15 лекара за Хитну помоћ на територији целе ЦГ. Као и да 235 медицинских сестара и техничара, који су били ангажовани у свим здравственим центрима на територији ЦГ у задње две године или више, и који су радили на одређено буду примљени у стални радни однос - казала је Боровинић Бојовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)